tiistai 16. elokuuta 2011

Naisen malli

Ystäväni koruyrityksen (http://simpsakkakoru.nettisivu.org/) sloganin mukaan "jokaisella on oikeus tuntea itsensä simpsakaksi". Tässä tapauksessa simpsakkuudella tarkoitettaneen ennen muuta mielentilaa - naisellista hykerrystä, joka syntyy sopivasta määrästä bling-blingiä ja tekee olon onnelliseksi ja kauniiksi. Sellainen simpsakkuus on oikein suotavaa, vaikka simpsakan naisen määritelmä ei omiin korviini kuulostakaan pelkästään positiiviselta. Varmaankin siksi, ettei simpsakka oikein kuvaa minua itseäni.

Eilen kuulin radiosta englantilaisten stylistien kiistelevän julkisuudessa siitä, onko herttuatar Catherinen siskon ja morsiusneidon Pippa Middletonin takamus aito vai oliko hänellä morsiusneitoasunsa alla täytteitä. Takamus on kuulemma liian täydellinen. Mikään ei siis kelpaa. Aina nainen on liian jotakin. Mies harvemmin. Itse asiassa miesten ulkonäön arvottaminen on melkoinen tabu.

Meihin länsimaisiin naisiin sen sijaan kohdistuu loputtomasti ulkonäköpaineita. Median, vastakkaisen sukupuolen mieltymysten ja meidän itsemme luoman mielikuvan mukaan naisen pitää olla laiha (hoikka ei riitä), ei-liian-pitkä, lihasten kiinteät mutta ei liian isot, rintojen keskikokoiset tai suuret, hiusten pitkät (ja ehkä myös vaaleat), kynsien hoidettu ja hiusten ojennuksessa. Korkeat korot kuuluvat asustukseen, ei leggingsejä, ei liian isoa eikä varsinkaan liian pientä kaula-aukkoa. Hameenkin pitää olla sopivan mittainen - sopivan mitan määrittelee kulloinenkin muoti. Jos näitä ei löydy, on auttamatta ulkona kuvioista, luovuttanut, ruma, haiseva ällötys. Hylkiö, jonka kuuluu muistaa hävetä itseään. Tosin, jos nuo kaikki löytyvät, pidetään helposti tyhmänä kanana.

Itse olen aina inhonnut liian laitettua lookia ja antanut sen kuulua. Liian "näyttävät" naiset ovat mielestäni vahingoksi sukupuolelleni ja saavuttamillemme eduille, tasa-arvolle. Olen sortunut ajattelemaan, että nämä naiset laittautuvat vain miellyttääkseen miehiä ja menestyäkseen muilla ansioilla kuin omillaan. Eihän kukaan voi nauttia kymmensenttisillä koroilla keekoilusta tai pitää leopardikuosista oikeasti? Juuri ja juuri vesirajaan ulottuvan hameen on pakko olla yksinomaan hankalan. Sitten tajusin, että laittautumisesta luopumisen vaatimus on ihan yhtä väärin kuin sen puutteesta parjaaminen. Pääasia kai on, että nainen tuntee itse olonsa simpsakaksi, vaatetuksesta ja meikin määrästä viis.


Tulen tekemään töitä jatkossakin sen puolesta, että tytöt saisivat elää vapaammassa asenneilmastossa. Saisivat kasvaa rauhassa naisiksi. Minusta ei tule siroa ja kaunista vaikka mitä tekisi, mutta työssäni katson sen olevan vain hyvä asia. Roolimalleina (vaikka sana liian juhlallinen onkin) pitää olla kaikennäköisiä ja -kokoisia ja -tyylisiä naisia. Kaikkien ei pidä sulloutua samaan muottiin. Käsitteiden, niin kuin vaikka simpsakkuus, sisältöä pitää muuttaa. 

Minulle tasa-arvo ei tarkoita sitä, että naisen pitää muuttua mieheksi ja miehen naiseksi, vaan jokaisella on oikeus olla omanlaisensa ihminen ja hyödyttää yhteisöään siinä, minkä luontevasti osaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerrothan mielipiteesi päivän aiheesta. Kiitos!