perjantai 18. tammikuuta 2013

Neekerin kanssa vessassa

Tämä tarina on tosi. Valitettavasti.

Tai no, en tiedä onko tämä edes tarina. Ohikiitävä hetki, pari sanaa. Ei sen kummempaa. Ja kuitenkin käsittämättömän pahaa. Ällöttävää. Uskomatonta. Poikkeuksellista - ja tavallaan kaikkein kauheinta - tapauksessa oli se, että minä menin täysin sanattomaksi. Sanoilla olisi ollut käyttöä.


Paikallisen Sokoksen naistenvessa tuntuu olevan pöyristyttävien tapahtumien vakiotapahtumapaikka. Siellä jos missä sattuu ja tapahtuu kaikenlaista. Niin tänäänkin.

Henkilöt: Nainen, noin kuusissakymmenissä. Ulkoinen olemus huoliteltu. Voisi luonnehtia sanoilla hieno rouva, jonossa ensimmäisenä
Minä, jonossa toisena
Nainen, noin parikymppinen. Mustaihoinen. Tulossa vessasta pois.

Juoni: Avaan wc:n oven S-etukortillani. Huomaan, että kaikki vessat ovat varattuja, yksi nainen on odottamassa vuoroaan. Jään tämän hienon rouvan taakse seisomaan. Vaihdamme muutaman sanasen pakkasesta. Yhden vessan ovi aukeaa. Vessasta tulee mustaihoinen nuori nainen. Edessäni seisova rouva ei tee elettäkään mennäkseen vapaaseen koppiin. Liikahdan osoittaakseni, että nyt olisi vapaata, sopisi mennä, mihin nainen hyvin, hyvin äänekkäästi: "Minähän en neekerien kanssa samassa vessassa asioi. Että mene vaan, jos uskallat." 

Tässä kohtaa olisi ollut paikka sanoa rouvalle pari valittua sanaa. Mitä tein? Tyrmistyin naisen sanoista niin täysin, että kiltisti tottelin ja menin asialleni. Oven läpi kuulin, kun nainen jatkoi tylytystään: "Menisit saatana sinne mistä olet tullut. Minä en voi sietää sitä, että minun verorahoillani loisitaan täällä ja eletään kuin mitkäkin elukat."

Sitten ovi kävi - ja vessaan laskeutui hiljaisuus. Muista kopeista väki luimuili ulos. Voin hyvin kuvitella, mitä he ajattelivat.

Myöhemmin näin saman nuoren naisen istumassa tavaratalon kahvilassa. Olisi tehnyt mieli mennä halaamaan. Hävettää niin, etten tehnyt mitään. Ei yhtään auta, että hienoa rouvaa olisin halunnut vetää ympäri korvia. Vaikka tuskin se olisi mitään auttanut.

Jotakin - mutta mitä? - tuolle rouvalle on täytynyt tapahtua. Vai voiko joku oikeasti olla noin barbaarisen julma toiselle, tuntemattomalle ihmiselle? Ihan ilman mitään syytä.

On vaikeaa uskoa, että tällaista tapahtuu vuonna 2013 Suomessa. Tai missään. Oksettaa.

19 kommenttia:

 1. No huhhuh. Kyllä sitä ihmisillä on varmaan vaikka minkämoisia rasistisia ja muita ajatuksia, mutta en vaan tajua että kenellä on oikeasti pokkaa huudella tuollaisia törkeyksiä ääneen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos kyseessä olisivat olleet parikymmpset, humalaiset skinit, en olisi järkyttynyt ollenkaan näin paljon, koska odotushorisontti käytökselle olisi ollut toisenlainen. Nyt tuon rouvan käytös tuli aivan täydellisesti puun takaa.

   Poista
 2. Kyllä voi olla, ilman että olisi tapahtunut hälle yhtään mitään. Minusta Suomen persuuntuminen on johtanut siihen, että sisäisesti rasistiset ihmiset ovat alkaneet toteuttaa rasistisuuttaan.

  VastaaPoista
 3. Toivoisin niin että ihmiset reagoisivat tällaiseen törkeään rasistiseen käytökseen. Tiedän kyllä kokemuksesta että hiljaiseksi nämä tilanteet vetää. Sanat katoaa silkasta järkytyksestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minua kyllä hävettää ja suututtaa, etten sanonut mitään. Mutta tosiaan järkytyin niin, että menin ihan sanattomaksi. Ystäväni heitti ajatuksen, että kirjoittaisin tästä maakuntalehden yleisönosastolle. Jospa joku asianosainen näkisi.

   Poista
  2. Kannatan tätä lämpimästi!

   Poista
  3. Kirjoita vaan. Ja olisit vaan mennyt vaikka sanomaan jotain pientä osaa ottavaa sille tummahipiäiselle neidolle. Varmaan olisi tarvinnut sen.

   Poista
 4. Uskomatonta! Mutta kun näitä kuulee, on pakko uskoa, että suomalaisen "sivistyneenä" itseään pitävä naisen sisällä asuu rasisti. Laita vaan juttu lehteen, ehkäpä vähän herättelisi asennevammaisia.

  VastaaPoista
 5. :DD Hieno rouva ei ehkä osannut ottaa huomioon sitä, että siinä vessassa missä hän tällä kertaa asioi, saattoi ennen häntä olla käynyt vaikka kuinka monta neekeriä.... On meitä kyllä moneen junaan. Mikään seikka meidän ulkoisessa olemuksessamme tai kenties saavutettu meriitti ei takaasitä, että järjen valoa olisi.

  VastaaPoista
 6. Mä oon törmännyt vähän vastaavaan, ilman sanoja tosin, eli osoiteltiin, et tonne en mene, kun tummaihoinen tuli siitä kopista. Ilman sanojakin aika tehokkaan kamalaa. Itse menin sitten, enkä kyllä minäkään mitään tilanteeseen sanonut, mutta hymyilin tälle ko. tummaihoiselle naiselle ja hän pyöritti päätään takaisin hymyillen... Vaikka uskon, ettei tainnut paljon oikeasti hymyilyttää. Tässä minunkin tapauksessa kyseessä oli tällanen vanhempi rouvashenkilö.

  VastaaPoista
 7. Noiden 60+ vuotiaiden peruskoulutus ja koulukirjat on olleet lievästi sanottuna neekeriä halventavia. Sieltä kai ne asenteet on lähteneet syntymään. Mutta nyt kysyisin, että jos eläisit tilanteen uudelleen miten reagoisit, mitä sanoisit tai tekisit

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on hyvä kysymys, olen sitä itsekin pohtinut. Jos tilanne tulisi eteen uudelleen täsmälleen samanlaisena - ilman tätä kokemusta siis - todennäköisesti hämmentyisin uudelleen niin, etten saisi sanaa suustani. Nyt on kyllä mielessä monta omasta mielestäni nasevaa lohkaisua ja vaikka kuinka pitkä luento aiheesta. Vaikka jotenkin epäilen, että se mielipidekirjoitus on ehkä kuitenkin paras tapa vaikuttaa asioihin, tuskin tuollaisen ihmisen päätä saa käännettyä vaikka mitä sanoisi tai tekisi.

   Poista
 8. Voi kauhea mikä tilanne. Miten törkeitä ihmiset voi ollakaan toiselle?
  Ja mitä tuossa tilanteessa sanoa? Jotain lyhyttä, sivistynyttä (ei provosoitua) ja asiallista. Siinäpä haaste.

  VastaaPoista
 9. Kyllä on tavallisen tolloa porukkaa Juväskylässä. Ihan kaiken kaikkiaan. Muuta ei tästä(kään) kahakasta voida päätellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No todellakin. Ensin yks haukkuu (lähes) julkisella paikalla neekerin. Sitten toinen haukkuu julkisessa tiedotusvälineessä edellisen ja yleistää koko Suomen kansan rasisteiksi. Sitten muutama muu haukkuu (ansaitusti) edellisen, joka taas omassa blogissaan haukkuu edelliset. Eikö tämä olisi saanut jo loppua siihen? Sen olisi pitänyt loppua jo siihen ensimmäiseen vaiheeseen eikä sitäkään olisi tarvittu, kuten ei tätä koko episodia ja siitä noussutta julkista keskustelua, joka oli turhaa ja epämiellyttävää kaikille. Paitsi tietysti blogistille itselleen, joka hakemalla hakee itselleen (kielteistä) julkisuutta. Blogistin logiikalla yleistäen kaikki jyväskyläläiset ovat toinen toistaan tollompia tai vähintäänkin hel**tin lapsellisia.

   Poista
  2. Tässä kommentoinnissa on nyt varmastikin joku logiikka, jota en ymmärrä. Mielestäni olin episodissa ikävässä välikädessä, jossa vähintä mitä saatoin tehdä oli tuoda asia laajempaan keskusteluun. Yksikin rasistinen teko on liikaa. En missään ole väittänyt enkä tule väittämään, että kaikki jyväskyläläiset ovat tolloja - yleinen mielipide on varmasti rasismia vastaan, mutta ikäväkseni on todettava, että näitä yksittäistapauksia tuntuu olevan enemmän ja enemmän.

   Poista

Kerrothan mielipiteesi päivän aiheesta. Kiitos!