maanantai 15. elokuuta 2011

Kolme pakettia kympillä

Viikonlopun aikana muutama Facebook-kaverini kertoi tilapäivityksessään Juhla Mokan supertarjouksesta, kolme kahvipakettia kymmenellä eurolla. Kaikissa päivityksissä tarjoukseen tai kahvin ostamiseen liittyi jokin huumoripläjäys - kaikkea se kahvin perässä juokseminen teettää.

Jotakin aika oleellista meidän kolmekymmentä ja risat -ikäisten maailmasta kertoo se, että ylipäätään tiedämme moisesta tarjouksesta. Kymmenen vuotta sitten kahvin hinta oli useimmille meistä jokseenkin yhdentekevä asia. Jos satuimme tarjouksia noteeraamaan, niin korkeintaan suklaa-sellaisia. Ja se oli tiedossa, missä kaupassa siideri oli halvinta.

"Kolme pakettia kympillä" -ajattelu taitaa olla suhteellisen varma merkki keski-iän lähestymisestä. Hullulta tuntuu sekin, ettei se tunnu pahalta vaan turvalliselta. Sitä huomaa, että lähipiirin ihmisten elämä on asettunut. Tietenkin kriisejä tulee ja menee ja jokaisella meistä on omat kipupisteemme, mutta kaksikymppisen tempoilu, epävarmuus ja oman paikan etsiminen on jo nähty ja koettu, eikä niitä hetkiä kaipaa oikeastaan ollenkaan. (Paitsi silloin, aamutokkurassa peiliin kurkatessaan huomaa saaneensa taas uuden juonteen kasvoihin tai harmaan hiuksen.)

Itse asiassa lauantai-iltana istuskellessani kotikaupunkini keskustassa tulin katselleeksi baareihin kirmaavaa kansaa. Harva nuori, humalainen nainen näytti oikeasti kauniilta. Korot olivat toki korkeita, hameet lyhyitä ja kaula-aukot anteliaita. Meikki huolella tehty ja hiukset laitettu. Mutta katseessa ja ryhdissä oli itsellenikin menneiltä vuosilta tuttua epävarmuutta: mitä ilta tuo tullessaan? Kelpaanko minä? Tuntui, että aloin jännittää näiden nuorten naisten puolesta, sillä he itse kätkivät epävarmuuteensa riehakkaaseen nauruun. 

Sitten paikalle astelivat ystäväni kauniina, rentoina ja itsevarmoina. Ajattelin, kuinka on hyvä olla juuri tämänikäinen ja tietää, ettei kukaan ole täydellinen. Ei tarvitse olla, koska elämä ei ole sellaista, eivätkä ihmiset. Aamulla kipaisin katsomaan, vieläkö Juhla Mokka oli tarjouksessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerrothan mielipiteesi päivän aiheesta. Kiitos!