tiistai 8. tammikuuta 2013

Tee niin kuin tasa-arvo

On hienoa elää maassa, jossa naiset ja miehet ovat keskenään samanarvoisia. Sukupuolesta riippumatta Suomessa saa äänestää ja asettua ehdokkaaksi kaikissa vaaleissa, voi kouluttautua (ilmaiseksi) haluamaansa ammattiin ja edetä urallaan niin pitkälle kuin kykyä ja halua riittää.

On tympeää elää maassa, jossa naiset ja miehet ovat edelleenkin keskenään epätasa-arvoisessa asemassa. Naisille maksetaan samasta työstä vähemmän, he tekevät edelleen huomattavasti miehiä enemmän kotitöitä ja luopuvat puolisoitaan useammin urastaan ja eläkkeestään perheen hyväksi.

On hienoa elää maassa, jossa ihmiset ovat keskenään tasa-arvoisia. Meillä ei ketään saa syrjiä ihonvärin, uskonnon, kielen, kulttuurin, vamman eikä seksuaalisen suuntautumisen takia. 

Paitsi että. Sai tai ei, meillä syrjitään. Suomi on rasistinen maa. Muslimeja pidetään automaattisesti terroristeina, romaneja varkaina, somaleja raiskaajina, homoseksuaaleja perversseinä pedofiileinä. Ja niin edelleen. Edelleen myös kuulee vaatimuksia siitä, ettei poikalasta saisi pukea vaaleanpunaiseen eikä tyttö saisi harrastaa jääkiekkoa, koska se ei sovi sukupuolelle. Ihmisestä viis.

Suomessa tasa-arvo on toki paremmissa kantimissa kuin esimerkiksi monessa kehitysmaassa, mutta valmistä täälläkään ei asian suhteen ole. Siksi on  hyvä, että jatkossa koulukirjoissa pyritään eroon sukupuoli- ja muista erottelevista streotypioista. Syrjinnän estämiseksi - olipa peruste mikä tahansa - on tehtävä kaikki mahdollinen. Ihmiset nyt vain ovat kaikki samanarvoisia ja piste.

Siksi onkin yhtä aikaa onnellista ja tympeää elää täällä vauraassa, sivistyneessä ja hyvinvoivassa pohjoisessa. Aina silloin tällöin sitä havahtuu pohtimaan, miten köyhempien maiden asukkaita oikein voisi auttaa. Siis oikeasti, ei pelkästään voivottelemalla olemassaolevia olosuhteita ja tilanteita.

Ihmisten väliseen epätasa-arvoon - ja moneen muuhunkin siihen suoraan tai väillisesti vaikuttavaan ihmiskunnan ongelmaan - on olemassa hyvin yksinkertainen ratkaisu. Tyttöjen kouluttaminen. Kaikkien lasten kouluttaminen.  Toinen tehtävä on kestävän kehityksen ja ekologisen elämäntavan periaatteiden noudattaminen. Olisi kohtuullista opetella tuhlaamaan yhteisiä luonnonvaroja edes hiukan vähemmän. Tai edes reilusti.

On hienoa saada elää maassa, jossa on sananvapaus. Voin rauhassa kirjoittaa ja julkaista täällä jorinoitani ilman, että minun tarvitsee pelätä henkeni puolesta. Voin aivan rauhassa ärsyyntyä ja ärsyttää, eikä minun tarvitse julistaa mitään virallista totuutta. Vaikka eihän se kivalta tunnu sanoa, että Suomi ei ole ollenkaan niin suvaitsevainen, kansainvälinen ja tasa-arvoinen maa kuin joskus nuorempana kuvittelin siitä 2000-luvulle mentäessä tulevan. Ihmisten välisen tasa-arvon eteen on vielä paljon tehtävää, meillä ja muualla.

2 kommenttia:

  1. Muistapa nyt sitten tämä, kun seuraavan kerran pukkaa itsesi ylentämisen puuskaa. Et ole yhtään sen parempi kuin esimerkiksi vaikka sinun mittapuusi mukaan rasistisia mielipiteitä omaava henkilö/poliitikko tai ihan kuka tahansa muu, jolla ei nyt ehkä oikeinkirjoitustaito ja tekstilajit (tärkeimmät asiat maailmassa ilmeisesti) välttämättä ole ihan hallussa. Vois kukaties kirjoittaa vaikka liha-kaali-laatikon nimen väärin.
    Mitä naisten ja miesten väliseen tasa-arvoon tulee, niin otapa selvää miten on asian laita vaikkapa Afganistanissa ja jatka sitten murehtimista Suomen asioista jos vielä on aihetta. Afganistanissa ei nainen ole edes koiran arvoinen. Ja mitäs väliä sillä naisten ja miesten palkkaeroilla sinulle on, kun et itse ole työelämässä? Tuskin kenenkään muiden palkoista viitsisit huolta kantaa. Työttömyyskorvauksen määrässä ei liene varsinaisesti sukupuolesta johtuvia eroja?

    VastaaPoista

Kerrothan mielipiteesi päivän aiheesta. Kiitos!