torstai 31. tammikuuta 2013

Sana ei ole vapaa

Kävin tänään rikospaikalla. Siis Jyväskylän kaupunginkirjastossa, jossa eilen illalla järjestetyssä Äärioikeisto Suomessa -kirjan esittelytilaisuudessa puukotettiin yhtä henkilöä. 

Välikohtauksessa, jota mediassa joukkotappeluksikin on kutsuttu, äärioikeisto toimi juuri niin kuin kirjassa varoitetaan: suvaitsemattomasti ja väkivaltaisesti. 

Ei liene sattumaa, että tilaisuus oli järjestetty Adolf Hitlerin valtaannousun 80-vuotispäivänä. Luulisi, että natsi-Saksan tapahtumista olisi otettu opiksi, eikä äärioikeistolainen liikehdintä saisi enää jalansijaa etenkään Euroopassa. Vaan ei. Uusnatsiliike on voimissaan kaikkialla Euroopassa Venäjää myöten ja oikeistopopulistinen aatemaailma suorastaan kukoistaa.  Ihmiset ovat suvaitsemattomampia kuin koskaan.

On järkyttävää, kuinka laimeasti Suomen poliittinen johto on asiaan ottanut kantaa. Sisäministeri Päivi Räsänen kyllä tuomitsi teon, mutta samaan hengenvetoon hän varoitti tekemästä välikohtauksesta laajempia johtopäätöksiä. Lisäksi esimerkiksi poliisiylijohtaja Mikko Paatero kommentoi tapahtunutta tyyliin "näitä sattuu". 

Sattuuahan näitä, jos annetaan sattua! Ja sellaisen johtopäätöksen tapauksesta kyllä voi tehdä, että Suomessa sana ei ole vapaa. On aateryhmiä, joiden toimintaa (Juho Eerolalle muuten tiedoksi, että kyse ei ole ihmisten arvostelemisesta vaan toiminnan kritisoimisesta - niissä tosiaan on eroa) ei saa kritisoida ilman pelkoa väkivallasta. 

Jotenkin tekisi mieleni päästää epätoivoinen parkaisu tässä kohtaa. Mikä tätä maata ja maailmaa vaivaa, etteivät ihmiset osaa elää sovussa keskenään? Luulisi, että nyt, kun maailma on pienempi kuin koskaan aiemmin, vieras ja erilainen ei enää niin pelottaisi. Presidentti Niinistö julisti jo kuuden vuoden takaisessa vaalikampanjassaan vastakkainasettelun ajan olevan ohi. Kyllä ei - Mielensäpahoittajaa mukaillakseni - siltä vaikuta. Jotakin tarttis teherä.

3 kommenttia:

 1. Nyt sitten nuo äärioikeiston edustajat paukuttaneet rumpua siitä, että heihin suhtaudutaan rasistisesti kun heidän mielipiteitään ei hyväksytä. Hohhoijaa, sanon minä.
  Se niinistön "Vastakkainasettelun aika on ohi" -kampanja taisi muuten kyllä olla jo tuo vuoden 2006 pressaehdokkuus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpäs olikin! Kiitos! Googlasin muka, mutta huolimattomasti. Korjaan tekstiin.

   Poista
 2. Olen niin samaa mieltä!

  VastaaPoista

Kerrothan mielipiteesi päivän aiheesta. Kiitos!