lauantai 12. tammikuuta 2013

Painoarvoa

Tulin tuossa pohtineeksi miten hassua on se, että (julkisissa) keskusteluissa joku lisää sanomansa painoarvoa sillä, että on äiti. Totta kai äidillä on sellaista tieto-taitoa, jota lapsettomalla ei ole, ja tietysti on olemassa keskusteluja, joissa tällä tieto-taidolla on merkitystä. Mutta useimmiten äitinä olen sitä mieltä että livahtaa naisen suusta silloin, kun äitiys ei liity keskustelun aiheeseen edes välillisesti.

Naisten välisissä keskusteluissakin naiset tietävät asioita nimenomaan naisena. Eikö ole itsestäänselvää, että vain nainen tietää, miltä kuukautiskivut tuntuvat? Mihin sukupuolen tai siihen liittyvän roolin korostamista oikein tarvitaan?

En ole kuullut, että miehet korostaisivat keskusteluissa omaa sukupuoltaan tai vanhemmuuttaan samalla tavalla tai käyttäisivät sitä väitteidensä perusteluina tai tukena (paitsi joskus sovinistisissa tarkoituksissa). Siis että isänä ajattelen että postimaksujen nosto on huono juttu. Joko vanhemmuudella ei ole samanlaista merkitystä miehelle (en usko) kuin naiselle tai sitten kyse on sukupuolen tuomasta etulyöntiasemasta. Miehen sanaa kuunnellaan ilman että siihen liitetään erilaisia etuliitteitä ja määreitä. Naisenko ei? Onko siis kysymys tasa-arvosta?

Naisten pitäisi siis oppia pois tavasta, jolla sanomisten painoarvoa lisätään erilaisin määrittein. Jokaisen mielipide on arvokas riippumatta tittelistä, koulutuksesta tai siitä, onko äiti vai ei.

4 kommenttia:

 1. Hei!

  Piti tulla kurkkimaan sun blogia kun näin Pipsan blogista, että sulla on musta pirttipöytä! Se on hieno!
  En oo ikinä ajatellut, että sen voisi maalata mustaksi :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei vaan,
   ja kiitos :)! Saapi tulla käymään uudestaankin ;).

   Poista
 2. Äitiyden liittäminen referenssinä keskusteluun on - jos sitä ylipäätään haluaa käyttää - perusteltua esimerkiksi silloin, kun puhutaan päivähoidosta tai koulusta tai muista sellaisista asioista, joissa vanhemmuudella voi olla merkitystä. Itse en tosin muista tällaisistakaan keskustellessani äitikorttia käyttäneeni. Se kyllä taitaa olla hieman ärsyttävää :D Tosin olen jossain poliitikkorintamalla huomannut tuota isäkorttiakin... Ammattikorttia olen tainnut käyttää mutten ylimielisessä vaan asiantuntijamielessä.

  VastaaPoista

Kerrothan mielipiteesi päivän aiheesta. Kiitos!