maanantai 29. lokakuuta 2012

Oman oksan sahaajat

Tänään silmiini osui Helsingin Sanomien verkkosivuilla Virpi Salmen osuva kolumni. Siinä Salmi ihmettelee, miksi naisten keskuuudessa on suorastaan trendikästä julistaa olevansa "ei-ainakaan-feministi". Salmi siteeraa NYT-liitteen haastattelemaa BB-juontaja Elina Viitasta, joka sanoo olevansa "helpommin sovinisti" kuin feministi.

Tästä ei kai voi tulla kuin yhteen päätelmään. Naiset ilmeisestikin haluavat tulla johdetuiksi ja alistetuiksi, kun kerran vaikuttaa siltä, että Suomessa tasa-arvokehitys on jo niin pitkällä, etteivät naiset välitä ajaa omia oikeuksiaan. Viis esimerkiksi siitä, että muutama päivä sitten loppui naisten palkanmaksu tältä vuodelta.

Feminismi ymmärretään jotenkin vinksahtaneesti väärin nykyisin. Tätä Salmikin kolumnissaan ihmettelee. Nykyisin tunnutaan kuvittelevan, että feministi haluaa alistaa miehiä samoilla keinoilla, joilla patriarkaatti on aikojen saatossa hallinnut naissukupuolta. Ei. Feministi ajaa tasa-arvoa. Se ei tarkoita kummankaan sukupuolen sortamista tai vähättelyä, vaan rauhanomaista rinnakkaineloa.

Eilen käydyissä kuntavaaleissa äänestysaktiivisuus jäi hälyttävän alhaiseksi. Ihmisiä ei kiinnosta omiin asioihinsa vaikuttaminen. Ehkä pullamössösukupolvi on kasvanut siihen, että kaikki tulee kaikki-mulle-heti-tänne-nyt -mentaliteetilla valmiina eteen eikä ymmärretä, että asioiden eteen täytyy tehdä töitä. Ehkä puolueet ideologiahöttöineen vaikeasti ymmärrettäviä ja vaikeasti lähestyttäviä. Ehkä politiikka on niin viihteellistynyt, että äänestäjä unohtaa kuunnella sanomaa. Edes messiaanisen roolin kantaakseen ottanut Timo Soini ei (olemattomine) vaihtoehtoineen saanut innostettua kansaa uurnille.

Toinen huolestuttava seikka kuntavaaleissa oli se, että naisia oli aiempaa vähemmän ehdokkaina. Ensimmäistä kertaa 40 vuoteen naisehdokkaiden määrä pieneni edellisiin vaaleihin verrattuna. Vaalivalvojaisissa Pirkko Ruohonen-Lerner veikkasi ilmiön taustalla olevan työmarkkinoiden ja yhteiskunnan tilanteen. Naisilla ei yksinkertaisesti riitä paukkuja politiikantekoon enää sen jälkeen, kun työt ja perhe on hoidettu. Totta varmasti tämäkin. 

On surullista ja pelottavaa, että naiset vapaaehtoisesti luopuvat omista oikeuksistaan ja ovat itse jarruttamassa tasa-arvokehitystä vähättelyllään. Vaikka en ole samaa mieltä yhteiskunnallisen kehityksen suunnasta ja etenkään keinoista, siinä olen kokoomuslaisten kanssa samaa mieltä, että peruuttaminen ei ole vaihtoehto. Eteenpäin pitää mennä.

Feminismistä luistaminen ja haluttomuus käyttää annettua äänioikeutta ovat juuri sitä, peruuttamista. Meille naisille ei jatkossakaan makseta palkkaa koko vuoden työstä, ellemme itse sitä vaadi. Canthilainen perintö velvoittaa.

*****************


Muuten.  329-blogin Mia on järjestänyt hauskan arvonnan. Käy osallistumassa!

1 kommentti:

  1. Tasa-arvosta puheenollen, eikö tässä olisi taas sopivaa sarkaa: leskeneläkkeen poistaminen epätasa-arvoisena.
    http://www.hs.fi/talous/Hyv%C3%A4tuloisimmat+lesket+saavat+erikoisl%C3%A4%C3%A4k%C3%A4rin+tulot/a1305556500909

    VastaaPoista

Kerrothan mielipiteesi päivän aiheesta. Kiitos!