keskiviikko 24. lokakuuta 2012

Kielen mitta

Taas tällainen pätö asia, mutta ei voi mitään, että häiritsee. Siis se, että näkyvä ja merkittävässä markkina-asemassa oleva suomalainen yritys viis veisaa oikeinkirjoitussäännöistä.

Nimittäin Saarioinen.

Saarioisen tuotevalikoimasta löytyy muun muassa kinkkuperunasoselaatikko, lihakaalilaatikko,lihamakaronilaatikko, lihaperunalaatikko, lihaperunasoselaatikko, spagettilihavuoka, valkosipulikermaperunat...

Oli pakko vallan ottaa yhteyttä Saarioisen kuluttajapalveluun ja kysyä, mistä tämä suomen kielen oikeinkirjoitussääntöjen tietoinen uhmaaminen johtuu. Oletan, että toiminta on tietoista, sillä osa tuotenimistä on kuitenkin kirjoitettu oikein.

Vastaus oli hämmentävä. "Tuotenimet on kirjoitettu niin aina ja tullaan vastakin kirjoittamaan." Aha. Joo. Maailma muuttuu, Saarioinen. Ja kielenhuollon suositukset. Ei liha-kaalilaatikko, kinkku-perunasoselaatikko tai valkosipuli-kermaperunat muutu tuotteena miksikään, vaikka tuotenimen muuttaa vastaamaan nykyaikaisia suosituksia. Niin että olisiko jo aika?

Itse asiassa änkyröinti nimiasiassa herättää pohtimaan, mitä muuta Saarioisella tehdään "niin kuin aina on tehty". Vastaako esimerkiksi hygienia nykyvaatimuksia?

Yrityksen kuin yrityksen kannattaisi huolehtia imagostaan panostamalla viestintään. Myytävien tuotteiden nimillä on väliä. Samoin tyylillä, jolla asiakkaita puhutellaan. Ruoalla sanotaan olevan kielen mitta matkaa vatsaan. Totta. Enkä tarkoita nyt pelkästään sitä elintä.


Kuvassa esiintyvä ruoka ei liity Saarioiseen. Kyseessä on eilinen päivällisannokseni: itse tehtyjä Lagströmin pihvejä (niin kuin poikani tämän punajuuri-jauheliharuoan uudelleen nimesi ;)), perunamuusia ja höyrytettyä parsakaalia kermaviilikastikkeen kera.

3 kommenttia:

 1. Todella ärsyttävää, enpä ole onneksi tähänkään mennessä Saarioisten tuotteita kummemmin käyttänyt...
  Ja Lagströmin pihvit :D Ihana otso!

  VastaaPoista
 2. Mää kuulun varmaan niihin suomalaisiin, jotka ei huomaa noissa ruokien nimissä mitään väärää.

  VastaaPoista
 3. Nimenhän saa kirjoittaa niin kuin haluaa...

  VastaaPoista

Kerrothan mielipiteesi päivän aiheesta. Kiitos!