keskiviikko 31. lokakuuta 2012

Luonteen kasvatusta

Poikani on ollut läpi pienen elämänsä vahvasti tunteva. Ilot ovat suuria ja ne tulevat pintaan herkästi. Samoin itku. Pienikin vastoinkäyminen saattaa saada aikaan suuen itkun - eikä kyse ole siitä, että elämämme olisi curlingia eikä lapsi joutuisi kokemaan vastoinkäymisiä. Päinvastoin. Pettymyksiä on välillä oikein järjestämällä järjestetty eikä lapsi ole koskaan saanut tahtoaan itkulla läpi.

Nyt esikoulun alettua päiväkodista on tullut pariinkin otteeseen viestiä siitä, että itkuherkkyyttä pitäisi pystyä vuoden aikana kitkemään tavalla tai toisella. Siksi, ettei lasta kiusattaisi koulussa.

Olen asiasta samaa mieltä. On hyvä oppia hillitsemään itseän ja tunteitaan. Elämässä tulee eteen paljonkin sellaisia tilanteita, joissa ei yksinkertaisesti ole soveliasta itkeä tai nauraa suureen ääneen. Kanssaeläjät tulee ottaa huomioon. Mutta se, että muutostarvetta perustellaan mahdollisella kiusatuksi tulemisella, särähtää korvaani aika pahasti.

Jos asiaa ajattelee analogian kautta, niin eikö lihavan lapsen pidä sitten laihduttaa, erikoisennimisen muuttaa nimensä tavalliseksi, rillipään mennä silmäleikkaukseen ja mustaihoisen vaihtaa ihonväriä eskarivuoden aikana? Ettei kiusattaisi. Ei kai esikoulun tehtävä ole karsia lapsista kaikkia normipoikkeamia pois? Eikö pikemminkin pitäisi opettaa suvaitsevaisuutta? 

Jokainen lapsi ja jokainen aikuinen on erilainen, ja jokaisesta löytyy jotakin, mistä voidaan kiusata. Se, että aletaan ennakoida, mikä kenenkin heikko kohta mahtaisi olla ja miten siitä voisi päästä, kuulostaa lähinnä kiusaamisen hiljaiselta hyväksynnältä. Että älä sitten valita jos sinua kiusataan, mitäs olet tuollainen itkupilli.

Mielenkiintoista olisi tietää, koetaanko poikani itkuherkkyys päiväkodissa ongelmaksi siksi, että kyseessä on nimenomaan poikalapsi. Onko niin, että tytön kohdalla koko asiaan ei kiinnitettäisi mitään huomiota? Miksi juuri poikaa pitäisi karaista ja kovettaa maailmaa vastaan? Pojat ovat toki erilaisia kuin tytöt, sen tiedän, mutta en siedä ajatusta siitä, että sukupuolet ajateltaisiin homonyymisinä joukkoina. Pojissa on eroja, niin kuin vesissäkin.
 
Tietenkin päiväkodin keskustelunavaus on hyväätarkoittava. Kärjistän tarkoituksella. Tuskin asian esille ottanut eskariope on edes ajatellut kaikkia sanomansa sivu- ja piilomerkityksiä.  Luonteen kasvatus - mitä keinoja siihen sitten keksitäänkään - tekee lapselleni varmasti hyvää; itku- ja loukkaantumisherkkyys on välillä minustakin todella ärsyttävää. 

Mutta miten kitkeä joissakin tilanteissa epäsopiva käytös ilman, että turmelee lapsen ominaisluonnetta?



 

9 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista. Minulle tuli myös mieleeni sama ajatus: entäs jos kyseessä olisikin tyttö. Pojat eivät edelleenkään siis saa itkeä ja näyttää tunteitaan, kummallista.

    Herkkä poika ei saa olla herkkä, vaan hänen luontonsa pitäisi jotenkin kovettaa. Miten lapsen perusluonnetta muutetaan? Minä en tiedä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mitä enemmän olen tätä asiaa nyt mielessäni pyöritellyt, sitä merkittävämmältä sukupuoliasia tuntuu. Eikä se tunnu kivalta ollenkaan. Ehkä pitäisi viedä hoitopaikkaan joululahjaksi PS-Kustannuksen Villt ja kiltit - Tasa-arvoista kasvatusta tytöille ja pojille -kirja?

      Poista
  2. Itse olen ollut itkuherkkä lapsi, tyttö. Ja voin kertoa ettei ainakaan 30 vuotta sitten itkuun suhtauduttu yhtään empaattisesti. Myös koulussa itkeskelin helposti, nykyäänkin, mutta olen oppinut kätkemään kyyneleeni. Kovin hyviä neuvoja ei ainakaan minulla ole antaa miten itkuherkkyyttä karsitaan. Jos joku tietää jonkun lääkkeetömän vaihtoehdon niin infotkaa :D !!!!

    Jos tunteet on vahvoja niin minkäs teet? Voihan sitä yrittää ajatella muuta, psyykata itseään, tai itkeä niin ettei muut nää. Iän myötä ihminen oppii kyllä kätkemään tunteensa muilta, valitettavasti osan myös itseltään.

    Haluankin kysyä, miksi ei saa itkeä, ja onko ongelma oikeasti itkijän, vai toisen joka ei itkua kestä? Itkun ottamalla todesta aikuinen voisi vaikka joutua ratkomaan ongelmia tai kohtaamaan toisen ihmisen (tässä tapauksessa lapsen). Onhan se kovin ikävää jos kaikki ei menekään sujuvasti, vaan joku alkaa pillittää kesken kaiken.

    Minusta itku on hyvä asia. Se kertoo toisillekin ihmisille että kaikki ei ole hyvin. Olisin enemmän huolissani lapsista, jotka patoavat tunteet sisälleen.

    Nykyäänkin itken helposti, sekä ilosta että surusta. Itse olen päättänyt opetella uudelleen näyttämään tunteeni ja uskaltamaan itkeä julkisesti. Kanssaihmiset, yrittäkää kestää :) !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin. Oikeassa olet, itku on ennen muuta ympäristön ongelma. Itku viestii aina jostakin. Mutta olen miettinyt joskus sitäkin, että itkusta VOI tulla lapselle myös vallankäytön väline, jos huomaa, että maailma alkaa pyöriä oman tahdon ympärillä heti, kun vähän itkee... ja siihen en halua omaa lastani opettaa, koska se on harhaa.

      Poista
  3. Hyvä kirjoitus.
    Myös minun eskarilaiseni on herkkä näyttämään tunteensa, ilot ja surut ja kiukun. Jännä nähdä saadaanko vanhempainvartissa samansuuntaista palautetta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielenkiintoista olisi kuulla, mitä teillä asiasta sanotaan - jos sanotaan :).

      Poista
  4. Ihan samoja juttuja olen ihmetellyt jo 15 vuotta: niin kauan on siitä, kun esikoinen oli eskarissa.

    Minusta tuo - hyvin yleinen - aikuisten suhtautuminen kielii eniten siitä, että aikuiset itse pitävät näitä ominaisuuksia huonoina ja siis kiusaamiseen oikeuttavina. Aikuiset pahimmillaan syöttävät lapsille kiusaamisen mallin: oivoi kun Petteri on itkuherkkä, eihän nyt kuitenkaan kiusata Petteriä... Ja kas, lapset, joille ei olisi tullut mieleenkään kiusata, oppivat, että tässähän on kiusaamisen paikka.

    VastaaPoista
  5. Onko se lapsen vika, jos on itkuherkkä? Mitä tekee opettaja joka huomaa kiusaamista? Miksi toiset lapset kiusaavat? Lyhyesti päiväkodin tädeille terveisiä, että voittehan te muuttaa myös omaa suhtautumistanne asiaan. Kerran se näin helppoa on.

    VastaaPoista

Kerrothan mielipiteesi päivän aiheesta. Kiitos!