torstai 2. elokuuta 2012

Lieveilmiöitä

Suhteellisen ekohenkisenä ihmisenä minun pitäisi vastustaa alkanutta rallitapahtumaa henkeen ja vereen. Turhaa luonnonvarojen kuluttamistahan se on, mutta ei minua niinkään itse kilpaa ajaminen ärsytä, vaan enemmänkin inhoan kaikkia lieveilmiöitä, joita ralli mukanaan tuo.

Rallin sanotaan olevan hyvää mainosta Jyväskylälle: paljon iloisia ihmisiä ja hyvin järjestetty tapahtuma. Varmasti niinkin, mutta useammalle rallituristille tärkeämpää tuntuu olevan kaikenkarvainen örveltäminen. Rallifanit älähtävät tässä kohtaa: rallipolkujen varsilla ei örveltäjiä juurikaan näy, siksi rallien aiheuttamia järjestyshäiriöitä kuulemma liioitellaan. Örvellys näkyykin keskustassa ja sen laitamilla - ei siellä, missä kilpailu ajetaan.

Autourheilusta mitään tietämättömälle rallit näyttäytyvät lähinnä kolme-neli-viisikymppisten miesten viinanhuuruisena kokoontumisena, joissa sana 'ralli' on enemmänkin koodikieltä, ja rallipassi portti vapauteen. On kuin verstaisiinsa, navetoihinsa tai muille työpaikoilleen lukitut punaniskat päästettäisiin kolmeksi päiväksi laitumelle kuin lehmät keväisin, paitsi että heille annettaisiin juomaksi pelkkää alkoholia ja sanottaisiin, että nauti nyt, sillä sunnuntaina palaat taas vuodeksi satimeen. 

Tämä tarkoittaa lupaa sikailla sekä henkisesti että fyysisesti yhdessä kavereiden kanssa. Kukaan ei juorua kotipuolessa, mitä rallien aikana tuli touhuttua. Rallihuumassa kaikki vastaantulevat naiset ovat ostettavissa tai ainakin heille on lupa puhua mitä ja miten sylki suuhun tuo. Kaduilla on suotavaa hortoilla miten sattuu, öykkäröidä kaupoissa ja ravintoloissa. Talojen nurkilla saa kuseksia, paskoa ja oksentaa, sammua voi vaikka puskaan. Jumalauta että on kivaa! Tästä riittää puhuttavaa koko vuodeksi! Kukaan ei tule ajatelleeksi, että jokunen jyväskyläläinen yrittää elää siinä sivussa normaalia arkeaan.

Itse autourheilu jää jokavuotisessa rallitapahtumassa koko ajan vähemmälle ja vähemmälle huomiolle. Sen myötä lieveilmiöt valtaavat alaa. Olen seurannut Jyväskylän Suurajojen kehitystä Neste Rally Finlandiksi hyvin ylimalkaisesti vuodesta 1998, ja koko ajan kaikenlaisten oheistapahtumien määrä on lisääntynyt. Tunnelma on muuttunut aidosta urheilujuhlan tunnusta korvista ulospursuavaksi juhlinnaksi. Rallista on tullut aivan sivuseikka koko show'ssa. Turistilta pitää yrittää nyhtää viimeisetkin eurot taskunpohjilta. 

Totta kai on kivaa, kun on mukavaa, mutta kun suomalainen viinapää on niin huono. Kyllä en tykkää.

8 kommenttia:

 1. No muuta pois Jyväskylästä.

  VastaaPoista
 2. No ilman muuta :D. (Voi älynväläys sentään.)

  VastaaPoista
 3. Miten voit olla (omasta mielestäsi) noin hyvin perillä siitä, mitä ralleissa tapahtuu, jos olet itse seurannut asiaa vain "ylimalkaisesti", kuten itse sanoit? En ole rallifani itsekään missään tapauksessa, mutta melkoista kategorisointia pistät kehiin nyt tässä. Olen itse asunut rallireitin varrella ja käynyt seuraamassa vuosien ajan enkä nyt ihan allekirjoita tuota kaikkea. Jospa ne onkin ne kaupunkilais"punaniskat", jotka ovat päässeet vapaalle? Miten tämä asia nyt sinua niin kovin liikuttaa? Noinkohan se koskettaa mitenkään edes välillisesti? "Rallihuumassa kaikki vastaantulevat naiset ovat ostettavissa tai ainakin heille on lupa puhua mitä ja miten sylki suuhun tuo." Ei kai nyt sentään? Ihan kaikkia vastaantulevia naisia ei välttämättä edes huolittaisi, vaikka saisi rahaa kylkiäisenä.... :DD Ja pitääkö sinne tapahtumien keskipisteeseen tunkea, jos ei tykkää tapahtumasta? Pysy kotonasi tai muuta tosiaan pois sieltä, kuten edellinen anonyymi osuvasti sanoi :))

  VastaaPoista
 4. Viimeksi tällä viikolla minua yritettiin ostaa. En suostunut ;). Enkä todellakaan ole hakeutumassa erityisesti "tapahtumien keskipisteeseen", kunhan yritän elää omaa elämääni. Ei pidä ottaa näitä tekstejä liian vakavasti - lievää kategorisointia saattaa olla joskus pakko tehdä ;).

  VastaaPoista
 5. No sanopa muuta. Ei kannata ottaa liian vakavasti eikä varsinkaan ärsyyntyä, korkeintaan huvittua ja hämmästyä. Hämmästyä tätä itsekeskeisyyttä ja suvaitsemattomuutta. Kävikö niin, että tulit itse ärsyyntyneeksi rallitapahtumasta ja siitä, että joku vaivautuu esittämään blogissasi eriävän mielipiteensä, jota et suvaitse. Ralleissa käyminen on monille elämäntapa ja suuri nautinto; suotakoon se heille kuten sinulle homoseksuaalisuus. Oltaisko vähän enemmän suvaitsevaisia muita kohtaan eikä jatkuvasti vaatimassa suvaitsevaisuutta muilta, jooko?? Ja eiköhän tuo "ostotarjous" ollut enemmänkin vain läppä, sitäkään ei pitäisi ottaa niin ”vakavasti”. Känniörveltäjät ovar kaupunkialueen ilmiö. Eivät käytännön syistä edes pääsisi rallireitin äärelle. Kuka niille viitsis alkaa juoppokuskiksi ja olla itse selvin päin, kun samanhenkistä porukkaa ovat? Sitä paitsi reitin varrella täytyy vähän liikkua maastossa jalkaisinkin, kännisten kunto ei välttämättä riitä siihen. Nimimerkillä n. 30vuotta sinua kauemmin rallitapahtumaa seurannut ja myös vapaaehtoistyössä mukana ollut, ei silti edelleenkään rallifani. (Mutta osaan silti kunnioittaa toisten harrastuksia vaikka ne ei omieni kanssa samoja olekaan.)

  VastaaPoista
 6. Sisälukutaidon puute vaivaa mitä ilmeisemmin, minähän nimenomaan kirjoitin siitä, kuinka ralli tuo kaupunkialueelle näitä erilaisia lieveilmiöitä. Itse rallistakaan en kauheasti perusta, mutta ymmärrän toki, että autourheilu ja sen seuraaminen ovat monille tärkeä harrastus ja sellaisenaan täysin OK. Lieveilmiöt ovat ne, jotka saavat minut ärsyyntymään.

  Piste.

  VastaaPoista
 7. Niin, puhumme siis lähestulkoon samasta asiasta... sun piti vaan vetää palkokasvi sieraimeen heti, kun ei olla kehumassa ja suitsuttamassa.... :DDD

  VastaaPoista
 8. Ai? yritit provota ja ärsyttää? Surkea esitys, koska minä ainakaan en huomannut moista lainkaan :).

  VastaaPoista

Kerrothan mielipiteesi päivän aiheesta. Kiitos!