lauantai 7. heinäkuuta 2012

Tämä on totta

Luin eilen käsikirjoitusta, jossa puhuttiin työyhteisöjen kokemuksellisesta olemuksesta. Organisaatiokaaviot ja virallinen hierarkia eivät aina vastaa yhteisön jäsenten kokemuksia, ja erilaisia ristiriitatilanteita ratkottaessa kannattaa muistaa, että jokaisen yhteisön jäsenen kokemus asiasta tai tilanteesta on erilainen, koska jokainen tulkitsee ympäröivän maailman tapahtumia elämänhistoriastaan kumpuavien kiteymien kautta. 

Mediassa on viime päivinä puhuttu siitä, onko Enkeli-Elisan tapaus totta vai ei. Tapauksesta kirjoittaneilla toimittajilla on herännyt epäilys siitä, onko koulukiusaamisen uhrina itsemurhan tehnyt Elisa harrastajakirjoittajan luoma fiktiivinen hahmo vai onko hän ollut oikeasti olemassa. 

Uutisen luettuani jäin pohtimaan sitä, onko Elisan autenttisuudella lopulta kauheasti väliä. Kiusaaminen saa joka tapauksessa päivittäin järkyttäviä muotoja, eikä ole millään tavalla mahdoton ajatus, että kaikki kiusaamisen uhrit eivät selviä. Asiasta pitää puhua.On hyvä, että kiusaamisella on kasvot. Tai ainakin nimi. Kiusaaminen ei ole pelkkä ilmiö, vaan totista totta monen ihmisen elämässä. 


Internet on metka media. Kuka tahansa voi julkaista mitä tahansa. Tiedosta on internetin myötä tullut kovin suhteellinen käsite. Tietysti edelleen on olemassa absoluuttista tietoa, sellaista, joka on oikein tai väärin. Ja jonka suhteen pitää harrastaa lähdekritiikkiä. Mutta sitten on paljon Enkeli-Elisan kaltaisia tapauksia, blogeja, keskustelupalstoja ja muuta sellaista, joissa ilmiö on tärkeämpi kuin se, ovatko kaikki yksityiskohdat pilkulleen oikein reaalimaailman tapahtumien kanssa. Kokemus on se, joka ratkaisee. Jos lukija löytää tarinasta samastumispintaa, saa voimaa tai oivaltaa uutta, niin mitä väliä sillä on, onko tarina faktaa vai fiktiota? 

Jokainen meistä kertoo itsestään tarinaa, tulkintaa siitä, mitä tapahtui ja kuinka sen koin. Olipa Enkeli-Elisan taustalla oikea ihminen tai ei, varmaa on, että tarina kertoo kirjoittajastaan tai kirjoittajistaan. Jotakin haavaa tarina blogeineen, Facebook-sivuineen ja kirjoineen hoitaa. Kuuluuko se meille muille, mikä on lopullinen totuus?


Aina toisinaan törmää tilanteisiin, jossa sanotaan, ettei joku tarkoittanut jotakin, mutta toinen oli kokenut asian jotenkin. Kumpi osapuoli onkaan oikeassa ja kumpi väärässä? Ihmisen on tärkeää tutustua itseensä, jotta ymmärtäisi, miksi kokee jotkut asiat toisin kuin on tarkoitettu. Itsensä tunteminen lisää armollisuutta muitakin kohtaan. Kokemusmaailman kiteymien, kipukohtien, takia asiat koetaan niin eri tavoin. Totta on se, mikä todelta tuntuu. 

Minun totuuteni on eri kuin sinun. Jos hyvin käy, ne sopivat yhteen. 

3 kommenttia:

  1. Olen ollut huomaavinani seikkaillessani täällä palstojen ja blogien maailmassa, että jostain syystä ihmisiä kiinnostaa paljon enemmän kaikki sellainen mistä heti näkee että se on silkkaa valhetta kuten myös sellaiset jutut, mitkä ovat erittäin ristiriitaisia ja sellaisina kyseenalaistettava.

    En oikein ymmärrä mistä tämmöisessä ilmiössä oikein on kyse. Onko ihmisen mieli jotenkin niin vääristynyt, että se ottaa vastaan vain sitä vääristettyä eikä rehellistä ja totta olevaa kertomusta? Vai onko koulu aivopessyt ja kasvattanut kansalaisemme jotenkin omituisesti aivan kieroon?

    Itse asiassa tätä tukee myös se, että mennään mukaan kaikenlaiseen hömppään - uskonnollisluonteiseen hömppää myöskin sen sijaan että etsittäisiin kirkkaita ajatuksia ja totuutta. Onko meillä siis täällä kovin pimeä mieli ja siksi hakeudutaan tommoiseen?

    Luulisin, että Jumalan maailmassa vallitsee järjestys. Tommoinen sekasotkumaailma on epäjärjestystä ja kuuluu kaaoksen maailmaan. On kyllä tiedossa, että kaaosta voidaan käyttää vaikka mihin ikävään. Kun kaaos ja sekasorto vallitsee niin koirit ja räkänokat kiirehtivät hääräämään ja puuhaamaan. Olemmeko me sellaisia kaaoksen koiria ja räkänokkia? Jos olemme niin eikö olisi aika vaihtaa suuntaa? Aika voi olla loppumassa, sillä se Higgsin juttukin olisi jo löydetty. Oletteko jo keksineet mitä sillä tullaan todistamaan?

    VastaaPoista

Kerrothan mielipiteesi päivän aiheesta. Kiitos!