tiistai 17. joulukuuta 2013

Seitsemästoista luukku - Kompromissikuusi
Joulupuusta pitäisi kirjoittaa.

Tämä sana on listassa hämmentävässä kohtaa. Ei meillä vielä ole joulupuuta rakennettuna - eikä sitä ennen ensi viikonloppua tulekaan. Haluan tehdä joulusiivot valmiiksi ennen kuin kuusi tuodaan tupaan. En ollenkaan ymmärrä niitä, jotka kuskaavat kuusen sisälle jo itsenäisyyspäivän tienoilla. Minulle kuusi on se, joka tekee juhlan - enkä millään jaksa juhlia koko joulukuuta. Enkä varsinkaan imuroida kaikkialle ehtiviä neulasia.

Silti muutama sananen joulupuustamme, josta tulee varsinainen kompromissikuusi tänä vuonna.

Ensinnäkin. Mieluilisin kovasti joulupuuksemme tuuheaa, viljeltyä kuusta. Sellainen on yksinkertaisesti kaunis. Mutta periaatteeni eivät oikein anna periksi. Haluan sittenkin perinteisen suomalaisen metsäkuusen, joka on kauneimmillaankin enemmän tai vähemmän harva ja toispuoleinen, mutta kaikessa karuudessaan käsittämätömän hellyttävä. En myöskään näe syytä maksaa maltaita torikuusesta, kun puolisoni ystävä haluaa lahjoittaa meille kuusen.

Sitten tietysti kuusen koristelupolitiikka on ihan oma lukunsa. Itse asiassa kyseessä on suora jatkumo eilisille pohdinnoilleni pakettien estetiikasta. Nimittäin minä haluaisin pitää kuusen koristeet mahdollisimman yksinkertaisina. Kuvassa näkyvät valkoiset lankapallot ja piparkakkukoristeet, muutama valkoinen puusydän ja valot riittäisivät minulle vallan mainiosti. En halua peittää kuusen kauneutta koristepaljouden alle. Valitettavasti poikani on asiasta aivan eri mieltä. Hän haluaa kultanauhaa! Hopeapalloja! Kaikkea kimaltavaa ja runsasta. Puolisoltani en ole uskaltanut edes kysyä, mitä hän haluaa. Näissäkin toiveissa on jos sovittelemista.

Vaikka ajatuskin kultanauhasta saa voimaan pahoin, en periaatteesta aio olla joulukuusidiktaattori, joka yksinoikeudella sanelee, millainen kuusi sopii meille. Tämä koti on kuitenkin kaikkien meidän kolmen koti, joten kaikilla pitää olla halutessaan oikeus saada mielipiteensä kuuluviin. Myös lapsella. On tärkeää, että lapsi voi kokea olevansa täysivaltainen perheenjäsen ja vaikuttaa asioihin, joihin hänen päätöksentekokykynsä riittää. Eikä se ole niin justiinsa miltä se kuusi näyttää, kun asiaa tarkemmin ajattelee.

Mielenkiinnolla odotankin, millainen kompromissikuusestamme lopulta tulee.


Millainen joulukuusi teidän kotiinne tulee tänä vuonna?
Kuka päättää koristeluista?

5 kommenttia:

 1. Joulukuusen pitää ehdottomasti olla oikea kuusi, ei muovikuusi. Hienoin kaikista koskaan hakemistani joulukuusista oli kaksilatvainen ja kauniin tuuhea. Se laitettiin isoon vanhaan tupaan vesisaaviin. Joulun mentyä kuusi alkoi versoa uutta kasvustoa. Riisuimme vain koristeet ja kuusi sai olla tuvassa pitkälle kevääseen.
  Nyt kuuseksi riittää pikkuinen taimi, jonka voi asetella vaikkapa isoon pulloon ja laittaa pöydälle. Koristeeksi riittää muutama pieni kuusenpallo. Kissat tosin haluaisivat riisua joulukuusen mieluiten heti, pallot lattialla ovat paljon hauskempia ja niistä lähtee mukavasti melua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkään en osaa ollenkaan ajatella, että hankkisin joskus muovikuusen. Ehkä sitten, jos esim. allergian takia olisi pakko. Tai sitten kuusi ulkona terassilla saisi riittää.

   Poista
 2. Minä olen jo luovuttanut, lapset saavat koristella kuusen, ja tulos on aivan kuvailemasi kaltainen, paljon kimallusta, värejä, koristeiden sekamelskaa. Olen jopa alkanut hieman tykätä tuollaisesta "lapsellisesta" tyylistä, vaikka omani olisi paljon askeettisempi, ja omasta mielestäni itselläni on tietenkin paljon parempi maku! Mutta joulu olkoon lasten... (vaikka rajansa kaikella - pienempi kysyi että eikö voitaisi ostaa sellaisia välkkyviä valoja kuuseen, ja siihen tuli kyllä aika kategorisen kieltävä vastaus).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, kyllä vilkkuvissa valoissa menisi meilläkin ehdottomasti raja :D.

   Poista
 3. Meilläkin lapset koristelvat ja nyt kun ovat jo hieman vanhempia (yläkoulu) on tyyli alkanut tulla takaisin vähän yksinkertaisemmaksi esim. halutaan vain paria väriä. Kultaa on silti ja tykkään kyllä itsekin kimalluksesta, vaikka en haluaiskaan esim. vaaleanpunaista kuusta, joita joskus näkee amerikkalaisissa elokuvissa =D . Kuusi tuo juhlan tunnun ja juuri siksi se tulee meille jo vähintään viikkoa ennen joulua. Onko mitään ihanampaa kuin iltaisin istuskella ja katsella sitä ihanaa kuusta valoineen. Mikä rentouttava hetki! Joskus vielä joulumusiikki päälle, niin on ekstraihanaa. Harmi, ettei kevään ja syksyn kiireissään voi saada tätä nautintoa :D . Mutta toki kaikki laittavat tavallan kuten sanoit. Todella monethan ottavat kuusen vasta aattona ja sekin on tietenkin ihan hyvä tapa.

  VastaaPoista

Kerrothan mielipiteesi päivän aiheesta. Kiitos!