torstai 19. joulukuuta 2013

Kevät, kesä ja syksy kaapissa

Tiedättehän tämän Marttojen lanseeraman hokeman, jonka mukaan kaappejaan ei kannata siivota jouluksi, ellei aio viettää jouluaan niiden sisällä. 

Alkuperäinen ajatus on toki hyvä, sillä turhan moni emäntä on männä vuosina ajanut itsensä piippuun leipoessaan sen seitsemää sorttia ja luututessaan pirtin perimmäisenkin nurkan. Joulu todellakin tulee vähemmälläkin, kaikkea ei tarvitse itse tehdä eikä Joulupukillakaan ole tapana kurkkia ihmisten kaappeihin, joten siinä mielessä on ihan se ja sama, miten siivoaako vai eikö.

Nyt on kuitenkin käynyt niin, että mokoma kaappihokema on pahasti väärinkäytetty. Ympäri nettiä ihmiset jeesustelevat sillä, kuinka meillä on arvot kohdallaan, ei olla siivottu eikä hössötetä ja stressata muutenkaan mitään vaan jouluna nautitaan kynttilöistä ja yhdessäolosta

Kuvottavaa.

Kyllä, minä olen siivonnut kaappeja (järjestin jopa vaatteeni värijärjestykseen) ja kotia muutenkin. Kyllä, olen hankkinut rakkaille ihmisille lahjoja. Kyllä, olen hiukan leiponutkin ja aion laittaa pöytään kystäkin kyllä.

Mutta ei, en stressaa. Vaan nautin. Minulle kodin siivoaminen on samalla mielen siivoamista. Järjestellessäni paikkoja järjestelen omia ajatuksiani. Valmistaudun juhlaan. Vaikka vietämme joulua ehkä "vain" oman pienen perheemme kesken, arvostan läheisimpiäni niin paljon, että haluan  joulun olevan meille kaikille juhlan. Totta kai lepo ja rento yhdessäolo ovat tärkeintä. Minä nyt vain satun rentoutumaan parhaiten silloin, kun koti on järjestyksessä ja arjen sählingit voi aidosti jättää hetkeksi taakseen.

Tätä kaikkea minun pitäisi mitä ilmeisimmin hävetä. Jos aiempina vuosikymmeninä joulun sankari oli se perheenäiti, joka on uurastanut itsesä uuvuksiin perheen eteen, nyt joulun sankari tuntuu olevan se, jonka kodissa juhla ei eroa arjesta.

Me, jotka valmistelemme joulua (vaikka sitten kuinka vähän), olemme ilmeiseti piikkinä lihassa, kun sieltä ja täältä kuulee huonostipeiteltyjä piikkejä arvoista ja elämänkokemuksesta (sen puutteesta).

Jos siis Marttojen hokeman mukaan kaapit kannattaa siivota vain, jos aikoo viettää niissä joulunsa, niin aika moni ilmeisesti sitten viettää niissä keväänsä, kesänsä tai syksynsä, sillä silloin on aivan sallittua siivoilla kaappeja - ja kotia muutenkin. Siihen jopa suorastaan kannustetaan.

Joulunalusaika on ainoa hetki vuodessa, kun siivoaminen tuntuu olevan suorastaan rikos tässä maassa.P.S. Tähdennettäköön vielä, että minun puolestani jokainen saa siivota tai olla siivoamatta, leipoa tai olla leipomatta, ostaa lahjoja tai olla ostamatta. Tärkeintä on se, että nauttii joulustaan. Tai on nauttimatta, jos juhla ei sytytä. Ihan kuinka vain.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerrothan mielipiteesi päivän aiheesta. Kiitos!