sunnuntai 22. joulukuuta 2013

Kahdeskymmens ensimmäinen ja kahdeskymmenes toinen luukku - Silmäilijän joulumieli

Silmäilijän koti on nyt puunattu ja tuunattu joulukuntoon. Kuusi (joka on muuten komea!) vielä odottaa koristeluaan ja kinkku paistamista, mutta muuten kaikki jouluvalmistelut on nyt tehty. Niiden toteuttamista odotellessa nappasin itselleni suunnilleen joka toisessa blogissa pyörineen haasteen, jossa bloginpitäjä kertoo asioista, joista hänen joulumielensä syntyy.

Tässä Silmäilijän joulumielen aakkoset:

Parasta joulussa on rauhallinen ja kiireetön tunnelma. On mukavaa, kun koti on puettu juhla-asuun, ja voi viettää aikaa oman perheen kesken, maistella herkkuja, kuunnella hyvää musiikkia, lukea, katsoa elokuvia, pelailla...

Joulumusiikkinani on perinteisiä suomalaisia joululauluja. Rakkain kaikista on Vesa-Matti Loirin joululevy, siltä on liki mahdotonta sanoa suosikkiaan. Sydämeeni joulun teen, Varpunen jouluaamuna, Maa on niin kaunis, Ave Maria, Tonttu... jopa Heinillä härkien kaukalon toimii - normaalisti se on inhokkijoululauluni yhdessä kaikkien joperuonansuumaisten huumorijoululaulujen kanssa. Tänä vuonna minulle ovat maistuneet myös raskaammat joululaulut. Erityisesti Antti Railion ääni ja tapa tulkita ovat tehneet vaikutuksen.

Jouluelokuvia en varsinaisesti katso, ellei sellaiseksi lasketa esimerkiksi Niko Lentäjän poikaa tai vaikkapa Frozen - Huurteinen -lastenelokuvaa, jollaisia tulee yhdessä lapsen kanssa katsottua. Tietenkään jouluelokuvista puhuttaessa ei sovi unohtaa klassikkoelokuva Lumiukkoa, joka on nähtävä joka joulu siinä missä joulurauhan julistuskin.

Jouluherkkuni ylitse muiden ovat Mozartin kuulat, jotka ovat ylivertaista joulusuklaata. Ilman niitä ei joulu tule! Joulupöydän must-juttuja ovat kinkku, kylmäsavulohi ja itse tehty rosolli sekä sienisalaatti. Muuta ei välttämättä tarvita. Vaikka ei sillä, pidän kyllä ihan kaikista jouluruoista laatikoita myöten. Ruokien kanssa juon mieluusti vettä ja kivennäisvettä, muuten pidän erityisesti mustikkaisesta glögistä. Alkoholi ei meidän perheemme jouluun kuulu lainkaan.

Jouluaattona pukeudumme siististi - vasta joulupäivä hölläillään pyjamissa. Ei meillä aattonakaan varsinaisesti juhlavaatteissa olla, mutta miesväki on yleensä siistit farkut ja kauluspaita -linjalla ja minulla on joku mekko.

Joulukoristeita meillä on ripoteltu esiin maltillisesti koko joulukuun ajan. Itse asiassa osa valoista viriteltiin sisälle ja ulos jo marraskuun puolella. Itse pärjäisin hyvinkin vähällä koristelulla, mutta lapsi tuntuu olevan täysin toista mieltä. Huoh :)!

Vietämme joulua kotonamme niin kuin muinakin vuosina. Minulle on tärkeää saada laittaa omannäköiseni joulu ja luoda omia perinteitä. Anoppi ja appi tulevat vierailulle aattona, mikäli heidän terveystilanteensa antaa myöden. Pohjanmaan-mummolassa käymme vasta välipäivinä. Pyhät siis vietämme oman perheen kesken.

Tänä vuonna olen ostanut kaikki lahjat kaupasta valmiina. En ole mikään kädentaitojen ihmelapsi, joten omin käsin ei synny kovinkaan kummoisia lahjoja. Joinakin jouluina olen esim. leiponut joulukakkuja lahjaksi, mutta tänä vuonna ei ottanut siltä kohdalta ollenkaan. Suosin lahjoissa jos mahdollista aineettomia, poiskuluvia lahjoja sekä tarve-esineitä. Mielestäni lahjojen ei tarvitse olla kalliita tai muuten suureellisia, tärkeää on toisen muistaminen.

Itselleni olen toivonut lahjaksi Helen Fieldingin uusinta Bridget Jones -kirjaa sekä lahjakorttia intialaiseen päähierontaan. Yhtä ainoaa parasta lahjaa en osaa millään nimetä, moni lahja on koskettanut kovin. Niin ikään on kovin vaikeaa lähteä kuvailemaan unelmien joulua. Jos jotakin, niin toivoisin, että jouluna olisi lunta maassa (tämä toive taitaa jäädä tältä joululta toteutumatta) ja ihmisillä olisi sydämissään rauha. Viime vuosina omassa joulussani on parasta ollut lapsen jouluilon näkeminen ja sen kanssaeläminen. Toivottavasti lapselle jää paljon hyviä joulumuistoja, yhtä lämpimiä kuin itsellänikin on ajalta ennen isäni kuolemaa.


Blogilliset lukijat, napatkaa tästä haaste ja kertokaa omasta joulustanne. Muiden lukijoiden joulumielesä olisi mukavaa kuulla kommenttikentässä :).


P.S. Joulupukkiasia on edelleen ratkaisematta ;).

2 kommenttia:

  1. Olipa kiva postaus! Pitäisikö napata se.... Hyvää ja iloista joulua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, nappaa ihmeessä! Olisi mukava lukea teidän joulunvietostanne :). Jouluiloa sinnekin!

      Poista

Kerrothan mielipiteesi päivän aiheesta. Kiitos!