keskiviikko 4. joulukuuta 2013

Neljäs luukku - Raha


Kävin äsken kaupassa. Siellä haisi raha, oikein poltteli ympäriinsä säntäilevien kansalaisten taskuissa. Veronpalautukset ovat tulleet. Nyt on kiire tuhlata kaikki pois! (Arvatkaa, mihin tuhlasin omani, huimat 25 euroa :D.)

Eilen kävimme seitsemänvuotiaani kanssa saunassa kiinnostavaa keskustelua rahasta. Tarkalleen ottaen puhuimme veden (ja siinä samalla rahan) säästämisestä - tai tuhlaamisesta. Lapsi ei tietenkään ollut tullut koskaan ajatelleeksi, että vesi maksaa. Otin sitten energiaeksperttikoulutukseni innoittamana esimerkin, kuinka vesilaskussa voi helposti säästää. Jos ajatellaan, että 10 minuutin suihku maksaa (1) euron, niin käymällä 5 kertaa viikossa suihkussa vuodessa suihkuvesiin kuluu 240 euroa. Lyhentämällä suihkuaikaa puolella eli viiteen minuuttiin säästää vuodessa 120 euroa. Ja sillä rahallahan ekaluokkalaisen mielikuvissa saa jo - no, ihan vaikka mitä.

4 kommenttia:

 1. Mun mielestä yks kiinnostava tapa on opettaa lapselle myös rahasta, kun kertoo vaikka kertoo veroperusteita soveltaen viikkorahaan. ( jos lapsi sellaista saa). Jos lapsi saa 10€ rahaa viikossa. Siitä otetaan vaikka 2€ pois, kun valtio haluaa sen, 0,5€ menee vaikka Jyväskylän kaupungille veroksi ja sitten vielä 1€ siihen, että maksetaan kaikkia muita kuluja. Siinäkin lapsi jo oppii, että kaikesta tienaamastaan rahasta osa ei tule itselleen. :)

  VastaaPoista
 2. Oli hauska tajuta tämän postauksen myötä, että meillä on varmaan jo selkänahassa tällainen pihiyskasvatus, ja senpä vuoksi minulta tukee jokapäivä sanoja "Älä pidä ovea auki, lämpö karkaa ja lämmitys maksaa paljon.". Tai vedenkäytöstä jne. Mukava tuumailukalenteri sinulla :)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, bleue :).

   Itse asiassa otin vedenkulutuksen lapsen kanssa puheeksi ekologiset näkökohdat mielessäni, mutta ei taida 7-vuotiaan ymmärrys tajuamaan oman vedenkulutuksen yhteyttä Afrikan lasten hyvinvointiin, joten otin sitten tällaisen omakohtaisemman lähestymistavan ;).

   Poista

Kerrothan mielipiteesi päivän aiheesta. Kiitos!