sunnuntai 24. kesäkuuta 2012

Perutaan juhannus!

Juhannus pitäisi lopettaa, poistaa kalenterista tyyten. Vaikka kesä mukava onkin ja ehdottomasti merkkipäivänsä ansainnut - onhan talvellakin joulunsa - suomalaiset ovat jälleen kerran osoittaneet, etteivät he osaa sitä tolkullisesti juhlistaa. Pyyhitään siis mielestä koko typerä juhla. Vietetään vain tavallista kesäviikonloppua, tai oikeastaan voitaisiin pitäytyä rospuuttoajassa. Tai hypätä suoraan syksyyn. Kesä ja kepeys eivät näytä sopivan suomalaiseen mielenlaatuun.

Vaikeaa uskoa, ettei Suomessa enää tunnusteta pakanauskontoja, sen verran monta uhria tämäkin juhannus vaati. 15. Uskomatonta, surullista. On hukuttu, hurjasteltu teillä ja jääty liekkien vangiksi. Alkoholilla lienee osuutta useimpiin tapauksiin. Uutisten mukaan myös kaikki turvakodit pullistelevat asiakkaiden määrästä, kun isännät ja varmaan emännätkin ovat "juhlineet" oikein olan takaa. Muissakin merkeissä poliisi on saanut kiitettävän määrän kutsuja juhannuskekkereille.


Mikä ihme tässä kansassa on, että juhannus - samoin joulu, uusi vuosi, pääsiäinen, vappu ja varmaan kohta Halloweenkin tarkoittavat niin monelle syytä vetää viinaa kurkusta alas kaksin käsin? Onko se muka oikeasti niin hulvattoman hauskaa? Epäilen. Joku "fiksu" on sanonut, että ilo ilman viinaa on teeskentelyä. Vastalause! Väittäisin, että ilo viinan kanssa on vielä suurempaa teeskentelyä. Sitä paitsi suhteellisen moni suomalainen tuntuu juovan rähinäviinaa - niin että se siitäkin ilosta sitten.

Tässä vaiheessa joku on jo ärsyyntynyt ja kirjoittamassa kommenttikenttään sivistyneestä viinanjuonnista. Höpö höpö, sanon minä. Enemmistö suomalaisista ei ole sisvistystä nähnytkään, mitä tulee alkoholiin. Toki on niitäkin, joilla ottaminen jää tosiaan siihen yhteen tai kahteen (enkä puhu nyt kossupulloista vaan laseista), mutta tuota korttia ei kannata vetää esiin silloin, kun puhutaan suomalaisesta juhlimiskulttuurista. Se on kaukaista tulevaisuutta, jos sitäkään. Kannattaa vilkaista juhannuksen uhritilastoa, jos ei muuten usko.

 
Moni sanoo, että harmaata arkea on vaikeaa kestää. Mene ja tiedä. Vähemmän hukkuneita ja muuten onnettomuuksissa kuolleita tavallisena arkipäivänä on. Joten vietetään mieluummin sitä arkea niin kauan, että opitaan juhlimaan asiallisesti.
P.S. Oma juhannukseni oli oikein rauhallinen ja rentouttava. Saunomista, grillausta, pihapelejä, pitkiä unia ja sen sellaista.

1 kommentti:

 1. En ymmärrä miksi juhannuksena on "pakko" mennä jonnekkin.
  Pakko päästä mökille tai juhannus on pilalle, tai festareille, tai edes kaveriporukan kanssa grillibileisiin, tai tai tai...

  Tuntuu että juhannuksen lähestyessä alkaa joulua pahempi vouhotus, ja rahaa palaa.
  Sääliksi käy nuoria joilla ei ole rahaa festareille, jotka ovat tuhottoman kalliita ja siis eihän nyt vanhusten kanssa voi juhannusta viettää!!!nolooo...
  Säälillä tarkoitan taas tätä "pakko mennä"

  ystäväni jotka asuvat keski-euroopassa ovat aivan kauhistuneita kun kerron heille juhannuksen vietosta (siis en vain kivoista perinteistä) ja hukkumistilastoista. Mikä hitto siinä onkin että sinne järveen on aivan pakko mennä?! viimeistään juhannus aaton aattona pitäisi varmaan jeesusteipillä laittaa pelastusliivit kaikille päälle ja poistaa vasta pari päivää juhannuksen jälkeen kun viimeinenkin rapulavapina on kaikonnut.

  juhannus on kiva juhla, ja on kiva että juhlitaan yhdessä mutta tuntuu olevan "sääntö" että juhannuksena saa jättää aivot narikkaan sekoilla ja sikailla ihan luvan kanssa =/

  Ja halloween jonka mainitsit tuntuu tosiaan olevan jo osa "kansallisia kännäyspäiviä"

  VastaaPoista

Kerrothan mielipiteesi päivän aiheesta. Kiitos!