perjantai 30. maaliskuuta 2012

Väritön

Kevät houkuttaa kuoriutumaan mustan, harmaan ja ruskean sävyttämästä talvivaatetuksesta, vaihtamaan heleisiin väreihin kaveisiin kankaisiin. Tänä vuonna muoti tuntuu vastaavan erityisen hyvin tähän tarpeeseen - paitsi, jos satut olemaan niin sanottu iso tyttö.

Aloitetaan termeistä. Monet vaateketjut ovat kehittäneet omat mallistonsa meille, joilta vatsamakkaroita löytyy enemmän kuin lääkäri määrää. Meitä kutsutaan isoiksi tytöiksi. No, minä ainakaan en enää melkein kolmevitosena koe olevani mikään tyttö. Tai ainakaan yhtään sen isompi kuin normaalipainoiset ystäväni, vaikka kookkaampi olenkin. Mutta minusta tyttöys on henkinen tila, eikä siihen paino vaikuta. Toisekseen tytöttelyssä on helposti hiukan alentava sävy. Tiedättehän, kun vaikka työpaikoilla vanhemmat miehet katsovat asiakseen tytötellä nuorempia naiskollegoitaan... 

Meitä kutsutaan myös näyttäviksi naisiksi. Tähänkään en samastu. En koe olevani sen näyttävämpi kuin kokoa tai kolmea pienemmät naiset. Eivät kai kilot ihmisestä näyttävää tee? Ja jos tekevätkin, miksi plus-koon mallistoissa on tarjolla lähinnä vain muodottomia säkkejä ja tanttamaisia housumalleja? Eikö näyttävä nainen ansaitsisi näyttäviä vaatteita?

Mutta niihin väreihin. Ne ovat kiellettyjä plus-kokoisilta naisilta, jos vaatevalmistajia on uskominen. Vaikka vaatekaupan kaikki muut osastot kylpisivät väreissä, takuuvarmasti löytyy yksi nurkkaus, jossa villeimmilläänkin tarjolla on ruskeaa, viininpunaista, vanhaa roosaa, beigeä ja valkoista. Muuten on tyytyminen kesät talvet mustaan ja harmaaseen.

Viesti on selvä ja ristiriitainen. Olet Big and Beautiful, olet XLnt, olet Great Girl! Ihana nainen, joka ansaitsee uusia vaatteita. Mutta et ansaitse tulla nähdyksi. Sinun pitää muistaa, että kilot ovat häpeäksi. Sinä et ole kaunis. Ansaitset rangaistuksesi - värittömyyden, muodottomuuden. Näkymättömyyden. Mitä valitat? Aina voit laihduttaa, niin ulottuvillasi on värien koko kirjo, upeita leikkauksia, kauniita kuoseja, ylellisiä materiaaleja.

Plus-mallistot rummuttavat tasa-arvoa, oikeutta olla oman kokoisensa. Paskat, sanon minä. Syyllistämistä ja stereotyyppisen naiskuvan ajamista ne ovat kaikki tyynni. Veikkaan, ettei yksikään nainen tunne itseään kauniiksi muodottomassa trikooteltassa. Se on tarkoituskin. Muistuttaa, mikä on tärkeää.

9 kommenttia:

 1. Sä olet niiiin oikeassa. Naulan kantaan! Muutenkin tykkään sun tyylistä, on aina mahtavaa kun löytää ihmisen jolla on sana hallussa :)

  VastaaPoista
 2. Ei muuta kuin Britteihin vaateostoksille. Siellä on "isojen tyttöjen" vaatteet ihan yhtä värikkäitä ja trendikkäitä kuin muidenkin ja niitä on paljon tarjolla.

  VastaaPoista
 3. Pikkuisen kalliimpia shoppailureissuja, kun pitää ihan ulkomaille lähteä ;).

  VastaaPoista
 4. Minusta taas tuntuu, että käyttävät (valmistajat siis) liian usein värikkäitä kuoseja, jotka näyttävät läheisesti jonkinlaiselta oksennukselta.

  En minä kuitenkaan halua pukeutua tunikaan, joka näyttää juoksettuneelta maidolta marjakiisselin seassa.

  VastaaPoista
 5. Minulla olisi jotenkin sydämellä ommella kivoja ja värikkäitä isomman kokoisia vaatteita ja tulit jostain syystä mieleen tässä asiassa... Siksi kysyin sinua mahdolliseksi ensimmäiseksi uhriksi jolle voisin tehdä jotain toiveiden mukaista värikästä perusvaatetta. :)

  Blogissani on maili jos haluat tarkemmin jotain toivetta esittää. Olis kiva ottaa jotain haasteita vastaan vaikken mikään ammattiompelija olekaan! Jostain voisi aloittaa. En siten paljoa ompelutyöstä pyytäisikään.

  VastaaPoista
 6. HannaKonna, palataan asiaan! Kiinnostaa ilman muuta :).

  Minerva, "englantilainen kukkatapetti" onkin sitten toinen ongelma. Että jos väriä sattuukin löytymään, niin sitten kuosi on tavalla tai toisella karmea.

  VastaaPoista
 7. Olisko pieni painonpudotus mitä? Löytyis vaatteita paremmin ja kestäis edes fysiikka ilman työkyvyttömäksi joutumisen ja diabeteksen riskiä.

  VastaaPoista
 8. Olisihan se. Vaikka ongelma ei kyllä poistu minun laihtumisellani - pluskokojen vaatevalikoimat tuskin muuttuvat yhtään, vaikka minä painaisin mitä.

  Olen onneksi sen kokoinen, että löydän vaatteita myös normimallistoista ihman laihduttamistakin.

  VastaaPoista

Kerrothan mielipiteesi päivän aiheesta. Kiitos!