keskiviikko 7. maaliskuuta 2012

Onnea

Minulla on huomenna syntymäpäivä. Täytän 34 vuotta. Se on paljon se, vaikka vuosiin omalla iällä ei ole enää merkitystä ollutkaan. Vuosi sitten syntymäpäiväni alla poikani kysyi, paljonko täytän. En muistanut. Piti laskea. Merkittävää oli se, että kun sain laskutoimitukseni valmiiksi, poikani oli jo unohtanut koko aiheen. Enemmän sitä nykyisellään mittaakin ajan kulumista lapsensa kasvulla kuin omalla iällään.


Viime viikolla olimme ystäväporukalla syömässä. Yksi meistä teki huomion siitä, kuinka aikuisiksi olemmekaan tulleet. Osalla meistä on jälkikasvua, osalla asuntolainaa. Kaikkien elämä on omalla tavallaan vakiintunut. Muutosta haetaan vaihtamalla ammattia tai täydentämällä opintoja. Vaikka elämäntilanteet vaihtelevat, parikymppisen huolettomuus on meistä varhaiskeski-ikää lähentelevistä kaukana. Silloin uskottiin todella siihen, mitä sanottiin, kun sanottiin, että tänään ei huomista murehdita. (Paitsi että silloin ei vielä sanottu niin.) Oli pysäyttävää huomata, että olen tyytyväinen asiantilaan. Tämä ikä ja tämä hetki on se, jota haluan elää. Olen utelias kokemaan tulevam, mutta menneeseen minulla ei ole tarvetta palata. 

On ihanaa olla kevään korvalla syntynyt. Maaliskuu on kuin minä, minä olen kuin maaliskuu. Välillä täynnä aurinkoa ja energiaa, lempeitä tuulia ja kantohankia. Tai sitten myrskyä ja sadetta, pimeitä öitä. Kaikkea. Vaikka lähtökohtaisesti rakastan syksyä enemmän kuin kevättä, maaliskuussa on taikaa. Talvi pitää vielä viimeisillä voimillaan kiinni Pohjolasta, kohta sen on pakko antaa vuoro kesälle. Mutta ihan vielä ei ole rospuuton aika. Voi nauttia.

Onnea siis minulle, onnea kaikille naisille huomenna vietettävänä Kansainvälisenä naistenpäivänä! Vaikka päivän kommunistinen tausta ei minua erityisesti sykähdytä, YK:n antamat uudet merkitykset päivälle tuntuvat tärkeiltä. Naisten asemasta, ihmisoikeuksista ja tasa-arvosta ei voi puhua koskaan liikaa. Niin monessa maassa naisten oikeudet ovat vielä aivan liikaa poljetut. Sellaista ei voi hyväksyä. Olen vakuuttunut siitä, että jos maailman kaikille naisille taattaisiin peruskoulutus, tämä maailma olisi paljon parempi paikka elää: väestönkasvua saataisiin hillittyä, nälänhätää ja sairauksia torjuttua, luultavasti sotiakaan ei olisi nykyisessä määrin. Jos olisin maailmanvaltias ja saisin määrätä asioista omavaltaisesti tai jos saisin esittää toivomuksia hyvälle haltialle, tämä asia olisi varmasti asialistalla, kärkipäässä. 

Jokainen nainen - ja mies - ansaitsee onnellisen elämän.

4 kommenttia:

  1. Hyvää syntymäpäivää jo etukäteen!

    Mulle kävi kanssa viime vuonna kivasti kun syntymäpäivänäni en oikeastaan vanhentunutkaan yhtään kun olin muistanut lähemmäs vuoden ikäni väärin :D (Ja joo, samaa vuosimallia sun kanssa)
    Varhaikeski-ikä kyllä kuulosti aika pelottavalta :D

    VastaaPoista

Kerrothan mielipiteesi päivän aiheesta. Kiitos!