maanantai 30. tammikuuta 2012

Presidenttitentti

Jos minä saisin päättää, toisella kierroksella mukana oleville presidenttiehdokkaille järjestettäisiin perinteisistä paneelikeskusteluista poikkeava presidenttitentti. Ehdokkaat istutettaisiin studioon mukaviin nojatuoleihin tai mikä ettei ikäville puupenkeillekin, sitten mikrofonit takkien rintapieliin - ja ei kun keskustelemaan tunnin tai parin ajaksi. Ihan kahdestaan. Ohjelmassa ei siis olisi toimittajaa lainkaan esittämässä kysymyksiä tai jakamassa puheenvuoroja, vaan ehdokkaat saisivat itse kantaa koko vastuun keskustelun kulusta. Viimeiseksi viideksi tai kymmeneksi minuutiksi mukaan voisivat tulla myös puolisot, jotta tulisi sekin nähtyä millaisia presidenttipareja Suomelle on tarjolla. Lisäksi ehdokkailla voisi olla tentin ajan käytössään esimerkiksi kannettava tietokone, josta he saisivat nähdä kansalaisten lähettämiä Twitter- tai muita kysymyksiä ja kommentteja. Näihin he voisivat vastailla niin halutessaan.


Toimittajan puuttumista ei saisi kertoa ehdokkaille etukäteen, etteivät he pääsisi valmistelemaan pitkiä linjapuheita tai itsekehumonologeja tai edes miettimään sitä, kuinka moinen tilanne hoituisi mahdollisimman edustavasti. Olisi mielenkiintoista nähdä, millaisia ovat ehdokkaiden spontaanit reaktiot tällaisessa yllättävässä ja eittämättä aika stressaavassakin tilanteessa, millaisia teemoja keskustelussa nousisi esiin, miten puheenvuorot jaettaisiin, kumpi ehkä johtaisi keskustelua ja miten mahdolliset valtasuhteet ilmenisivät, ottaisiko jompi kumpi ikään kuin haastattelijan roolin ja ryhtyisi tenttaamaan toista, millaista asiaosaamista ehdokkailla on aiheista, joihin he eivät ole osanneet varautua etukäteen ja tulisiko jostakin aiheesta kiivaampaa tai syvällisempää keskustelua kuin perinteisissä toimittajavetoisissa tenteissä on nähty. 

Pysyisivätköhän ehdokkaat koko keskustelun ajan tiukasti poliittisissa ja arvoihin liittyvissä aiheissa vai alkaisiko joukahainen laulaa väinämöistä suohon huumorin keinoilla? Sitä en sentään usko, että ehdokkaat eivät keksisi puhuttavaa ilman kysymyksiä.

Veikkaan, että tällainen BB-talon pikademonstraatio toisi ehdokkaista uusia ulottuvuuksia esiin. Keskustelu- ja esiintymistaidot ainakin tulisivat koeteltua toden teolla. Nythän ehdokkailta kysytään ilta ja tentti toisensa jälkeen suhteellisen samoista teemoista. Joskus tuntuu, että jopa kysymysten sanamuodot ovat samoja. Niihin on helppo oppia vastaamaan oikein ja varmasti. Yllättävä tilanne sekoittaa kokeneenkin esiintyjän pasmat - kyse onkin siitä, kuinka nopeasti pääsee takaisin raiteilleen ja miten tilanteen sen jälkeen hallitsee.

Näihin kuviin, näihin tunnelmiin - käykäähän äänestämässä!

3 kommenttia:

  1. Kuulostaa tosi hyvältä idealta, et ole ensimmäinen joka tätä ehdottaa. Mutta tärkeintä tuntuu tällä hetkellä olevan puolisot ja sukkien lajittelu.

    VastaaPoista
  2. Katselen tässä Maikkarin Kaksintaistelua. Alkaa jo tylsistyttää, kun tentistä toiseen pyörii samat kysymykset - ja tietysti myös vastaukset. Jotakin uutta näkökulmaa minä ainakin kaipaisin.

    VastaaPoista

Kerrothan mielipiteesi päivän aiheesta. Kiitos!