Kuva lainattu täältä
Moni suomalainen elää melkoisessa oravanpyörässä. Juostaan kodin, koulun, työpaikan, päiväkodin, harrastusten, viikonloppumenojen, kurssien, aktiivilomien, ystävien tapaamisen, itsensäkehittämisen ja ties minkä väliä tukka putkella. Sitten, viimeistään viisikymppisenä kyllästytään, muutetaan mummonmökkiin, perusteaan lammasfarmi, syödään luomuruokaa ja eletään niin hitaasti, niin hitaasti. Ollaan trendikkäitä ja omavaraisia ja hiukan halveksutaan niitä, jotka yhä sinnittelevät kaupunkien ruuhkaisissa elämissään. Kuinka he eivät tajua! Ottaisivat mallia Anu Harkista edes!
Ei, en minä halveksu hidastajia. Oikeassahan he ovat. On tärkeää osata vheltää peli poikki ennen kuin palaa loppuun tavalla tai toisella. Mutta miten sitä oppisi olemaan menemättä mukaan koko oravanpyörään, joka yleensä on itse rakennettu viritelmä, jossa juostaan ihan omasta tahdosta?
On totta, että varsinkin lapsiperheissä elämä on täyttä vaikka kuinka priorisoisi ja organisoisi. Kaikki kiire ei ole omavalintaista. Tämä maa ei toimi, jos kukaan ei tee työtä. Perheen elättämiseenkin tarvitaan rahaa. Paljoon voi silti vaikuttaa. Kaikkien (lasten) ei tarvitse harrastaa viittä eri harrastusta. Vanhemmatkin joutuvat luopumaan joistakin menoista. Lomalla ei ole pakko tehdä maailmanympärysmatkaa eikä viikonloppuja tarvitse tunkea täyteen sosiaalista elämää.
Ihmiset ovat toki erilaisia. Se, mikä toisesta tuntuu ahdistavalle oravanpyörälle on toiselle mielekästä elämää. Ja se, mikä toisesta tuntuu sopivan rauhalliselle tahdille, ahdistaa toista tyhjyydellään. Olennaista olisi oppia olemaan vertailematta itseä muihin. Mitä siitä, jos naapuri joogaa, ratsastaa, opiskelee italiaa, nyrkkeilee ja kutoo? Jos itsestä on mieluisampaa käpertyä sohvannurkkaan lukemaan, siitä vain! Ei elämää tarvitse suorittaa. Tärkeintä on nauttia siitä, mitä tekee!
Hyvä teksti.
VastaaPoistaEtenkin kun nyt satun itse olemaan ihminen, joka on superallerginen säännöllisille viikkomenoille. Viisikymppisenä elämäni tulee olemaan näillä näkymin niin hidasta, että menen taaksepäin - mutta kun nautin tällaisesta. En halua, että sitten on enää kiire, kun on kotiin selvitty illaksi. Tai jos on kiire, korkeintaan kirjastoon lainaamaan kuvakirjoja, joita lukea kasassa.
Kaikista hyvistä pyrkimyksistäni huolimatta usein on silti iltaisin kiire, mutta ainakin tiedän, mitä haluan.
Se onkin jo paljon, kun tietää mitä haluaa. Silloin voi suunnata elämäänsä haluamaansa suuntaan niissä raameissa kuin se kulloisessakin elämäntilanteessa on mahdollista. Monen ongelma lienee se, että mennään laput silmillä "kun kaikki muutkin".
Poista