tiistai 16. heinäkuuta 2013

Pelastakaa Päivi Räsänen!

Sisäministeri Päivi Räsänen on taas puhunut ohi suunsa. Ajattelematta lainkaan asemaansa valtakunnanpolitiikassa ja sitä kautta julkisuudessa Räsänen kehotti kansalaisia tottelemaan mieluummin Raamattua kuin Suomen lakia. Räsänen myös vertasi puheessaan aborttia eläinten teurastamiseen ja homoseksuaalisuutta kipuun, johon ihminen tarvitsee Jumalan apua.

Puheesta nousi tietenkin kohu, ja suomalaiset riensivät kilvan eroamaan kirkosta. Mediassa ynnättiin, kuinka paljon kirkko menettää rahaa Räsäsen puheiden aiheuttaman joukkopaon takia. Aika paljon. Räsänen itse tietenkin selitteli puheitaan. Tietenkin lakia pitää noudattaa. Tietenkään kyse ei ollut kaikista homoista, vain niistä, jotka kokevat seksuaalisen suuntautumisensa ongelmaksi. Niinpä niin.  

Lehdet haastattelivat kaikkia, jotka vaivautuivat asiaa jotenkin kommentoimaan. Muistutettiin, että Räsänen on kirkon rivijäsen eikä hänen näkemyksensä ole kirkon virallinen kanta asiaan. Facebookissa perustettiin Räsäselle tukiryhmä, jossa hänen puheitaan siunataan. Joku neropatti kävi töhrimässä Räsäsen kotitalon seiniä.

Tilanne on vakava. Räsänen kaipaa suojelua. Kirkko kaipaa suojelua. Suomi kaipaa suojelua.

Päivi Räsänen pitäisi pelastaa ensinnäkin itseltään. Vaikuttaa siltä, että hänen todellisuudentajunsa on hämärtynyt. Hän ei ymmärrä, ettei ministeriasemassa oleva ihminen voi puhua yhtä ministerinä ja toista yksityishenkilönä. Vaikkan Räsänen on koulutukseltaan lääkäri, hän ei myöskään ymmärrä tutkimustiedon paljastaneen esimerkiksi ihmisten seksuaalisesta suuntautumisesta uusia asioita sitten Raamatun kirjoittamisajan, vaan argumentoi näkemyksiään parituhatta vuotta vanhoilla propagandateksteillä.

Kirkko pitäisi pelastaa Päivi Räsäsen kaltaisilta fundamentalisteilta. On harmi, että Räsäsen kaltaiset ääriajattelijat saavat niin paljon enemmän palstatilaa kuin vaikkapa humaaniksi ajattelijaksi osoittautunut arkkipiispa Kari Mäkinen, jolla tuntuisi olevan kykyä ja halua tuoda kansankirkkoamme tälle vuosituhannelle. Räsäsen kaltaisista sammakkogeneraattoreista ei ole liikkeelle kuin haittaa.

Myös Suomi pitäisi pelastaa Räsäsen edustamalta taantumukselta sekä siltä ääriajattelulta, jota hänen puheensa kansassa herättävät. Vaikka olen Päivi Räsäsen kanssa melkein kaikesta eri mieltä, hänellekin silti kuuluu sananvapaus. Se, että joku keski-ikäinen nainen nolaa itsensä julkisesti puhumalla mitä sattuu ei oikeuta töhrimään hänen kotiaan. Piste.

10 kommenttia:

 1. No kappas vaan, että on sinulle lopultakin mennyt perille, että muillakin kuin sinulla on sananvapaus, jopa heillä, jotka ovat kanssasi eri mieltä!! Löytää se sokeakin kana joskus jyvän vai miten se sanonta menikään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kyllä ihan aina puolustanut sananvapautta.

   Poista
  2. No kappas vaan, kun ei tunnu kommentoijalla olevan muuta tekemistä kun nillittää toisen blogin sisällöstä... Lue sit jotakin muuta, jos noin paljon ärsyttää... Älä ole vastarannan kiiski, vai miten se sanonta menikään ;)

   Poista
  3. Kappas vaan kun blogisti taitaa itse kommentoida tänne anonyyminä, kun ei kestä arvostelua.

   Poista
  4. Toki toki, juurikin näin :D.

   Mutta oikeasti: jos ei ole mitään asiallista sanottavaa, voi ihan vapaasti olla kommentoimatta yhtään mitään. Tätä blogia ei ole pakko kenenkään lukea, jos kovasti käy verenpaineen päälle. Alkaa olla mitta täynnä jatkuvaa nillittämistä (josta siis julkaisen vain murto-osan). Jatkossa en sitäkään. Kiitos.

   Poista
  5. No oleppa hyvä! Eihän sun tarvi julkaista mitään, jos et halua. Eikä kai sitä odotetakaan, että ksiken julkaiset. Vai niinkö olet luullut? Semmonenkin sanonta on, että Ken leikkiin ryhtyy, se leikin kestäköön. Eli kun blogistiksi olt ryhtynyt, sun pitää oppia ottamaan muutakin vastaan kuin pelkkiä kehuja ja suitsutusta. Nekö vain ovat mielestäsi "asiallista" ja kaikki muu "nillitystä"? Ja toki olis paljon tärkeämpääkin tekemistä kuin näiden sun lapsellisten juttujesi seuraaminen. Kirjoitat itsestäänselvyyksistä niin kuin olisit ne itse juuri oivaltanut. Ehkä oletkin. Tämä on niin suurta hupia, ettei tätä voi lopettaa :DDD

   Poista
  6. Sanotaanko näin, että asiallinen kommentointi keskittyy asialliseen keskusteluun kulloisestakin aiheesta, ei kirjoittajan mollaamiseen.

   Poista
 2. Otsikko ja sammakkogeneraattori :)

  VastaaPoista
 3. Hyvä kirjoitus. Kiitos :) .

  VastaaPoista
 4. Tömäkkä kannanotto sinulta! Ei huono :)

  A-studiossa vielä asian kertausta. Voipi olla, että Räsänen menettää puheenjohtajan paikkansa.

  Hanna, älä julkaise suunsoittajien kommentteja. Ihan surkeaa!

  Marika

  VastaaPoista

Kerrothan mielipiteesi päivän aiheesta. Kiitos!