maanantai 15. heinäkuuta 2013

Kaljaa koneeseen

Isä ja kaksi alakouluikäistä lasta jyväskyläläisen hotellin edustalla. On heinäkuisen lauantain aamupäivä, SuomiPop-festivaalien kolmas päivä. Festarialueen portit avataan kohta. Isä sihauttaa olutpullon auki, juo ahnaasti, lievittää krapulaansa. Viskaa pullon roskikseen. Kohta isä korkkaa toisen pullon, sitten kolmannen. Ja neljännen. Lasten äiti liittyy joukkoon, lonkeropullo on kädessä hänelläkin.

Näen perheen päivän aikana festarialueella ja sen ulkopuolella lukuisia kertoja. Joka kerta aikuiset juovat jotakin alkoholipitoista. Lapset pörräävät ympärillä, hakevat selvästi vanhemmiltaan huomiota. Ehkä rahaa ruokaan tai juomaan. Päivä on kuuma. Aikuisten silmät harittavat siihen malliin, että huomiota ei varmasti tule. Askel horjuu. Illemmalla lapset kulkevat alueella kahdestaan, isän kunto hotellin edustalla ei jätä mitään arvailujen varaan. Äitiä ei näy. Lieneekö sammunut jonnekin?

Minun käy lapsia sääliksi. Aikuisia lähes halveksin. 

Tällaisen kesälomareissunko vanhemmat todella halusivat lapsilleen antaa?


4 kommenttia:

 1. En puolusta mainitsemasi nuorenparin toimintaa, mutta tiedoksesi, että kalja ja olut ovat kaksi eri asiaa. Arvelen, että tässä tilanteessa nautinnan kohteena oli olut, ei kalja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensinnäkin: kyseessä ei ollut mikään NUORIPARI vaan noin viisikymppinen pariskunta. Toisekseen, kuten voit synonyymisanakirjasta http://synonyymit.fi/olut huomata, kalja on yksi oluesta käytetty synonyymi.

   Poista
 2. Kirjoittamasi tilanne on niin totta ja niin monessa paikassa. Ja julkisesti kaikki, oikeasti ihan kaikki, tuomitsevat tuollaisen toiminnan ja keskustelupalstat ovat täynnä jopa niinkin tiukkaa puhetta, että lasten aikana ei koskaan saisi juoda yhtään mitään ja meillä ei ainakaan jne. Kuitenkin noita tapauksia näkee aina, jos on joku tapahtuma, jossa on myös lapsiperheitä koolla...

  No, kohta tietysti tulee joku vastahanka ja ilmoittaa hyväksyvänsä kuvatun tilanteen :D

  VastaaPoista
 3. Tällaiset tapaukset ovat surkeaa, raivostuttavaa seurattavaa. Kannatan harkitsemaan yhteydenottoa poliisiin kun huomaa lasten kaltoinkohtelua (festareillakin).

  Suomessa on paljon huonosti voivia lapsia ja nuoria. Tutkimustenkin mukaan vanhemmat ovat heikohkosti perillä siitä, mitä heidän lapsilleen todellisuudessa kuuluu. Yksi syy tähän on se, etteivät vanhemmat kysy lapsiltaan kuulumisia, vaan elävät omien oletustensa varassa.

  Marika

  VastaaPoista

Kerrothan mielipiteesi päivän aiheesta. Kiitos!