tiistai 26. maaliskuuta 2013

Simpsakoita koruja selinmakuulta

Jyväskyläläinen äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja Soile Koponen, 44, teki harrastuksestaan itselleen toisen ammatin. Vaikka selkäkipu pakotti aktiivisen naisen makuulle vuosiksi, sisupussi ei luovuttanut - vaan ryhtyi koruyrittäjäksi.



Lattialla on kasoittain toinen toistaan kauniimpia ja helmiä. Niitä katsellessa ei tiedä miten päin olisi: värit, muodot ja materiaalit inspiroivat. Tekee mieli koskettaa. Oi, näistä tulisi niin upea kaulakoru! Ja näistä helmistä riippuvat korvakorut! "Sano vain, mistä pidät, niin tehdään juuri sellaiset kuin haluat! Vai vilkaisetko kuitenkin ensin valmiita malleja?" kysyy helmien omistaja, koruyrittäjä Soile Koponen ja puhkeaa hersyvään nauruun. En taida olla ensimmäinen ihastelija, joka on helmipaljouden keskellä kuin Liisa Ihmemaassa. Mutta millainen tarina kätkeytyy mittavan helmivaraston taakse?

Aloitetaanpa alusta.

Soile Koposen koruharrastus alkoi oikeastaan sattuman kautta. Aluksi hän muokkasi ja korjaili itselleen kirpputoreilta hankkimiaan koruja. Pikku hiljaa harrastus laajeni: myös ystävät toivat vanhoja korujaan tuunattavaksi. Sitten joku keksi pyytää Koposta tekemään itselleen kokonaan uuden korun. Kohta joukkoon liittyi toinen, kolmas ja neljäs tilaaja.

Kun Koponen oli 2000-luvun jälkipuoliskolla pitkällä sairauslomalla kroonisen selkäkivun takia, oli harrastuksetkin valittava resurssien mukaan. Aiemmin tärkeät kulttuuri-, yhdistystoiminta- ja liikuntaharrastukset saivat väistyä, sillä selän kunto pakotti Koposen makuulle. Korujen teko onnistui selinmakuullakin.

Ajatus yritystoiminnasta alkoi itää mielessä, kun ystävän esimerkki inspiroi Koposta näkemään korubisneksen mahdollisuuksia. Sairausloman jälkeen Soile meni työkokeiluun. Hän tiesi, että ellei paluu äidinkielen opettajaksi onnistuisi, hänen olisi keksittävä jotakin muuta mielekästä tekemistä ja tulonlähdettä. Niinpä Koponen perusti toiminimen ja avasi verkkokaupan.

Vaikka työhonpaluu onnistui, Koponen joutui selkävaivansa takia jäämään osa-aikaeläkkeelle. Korujen teosta tuli vapaapäivien ja iltojen ilo ja virkistys.


Hiukan harakka

Soile Koponen sanoo olleensa aina kiinnostunut estetiikasta. Värit, muodot ja materiaalit ovat aina olleet lähellä hänen sydäntään. "Kouluaikana olin käsitöissä täysi tumpelo. Käsityön opettajani oli lähinnä pelottava, osittain siksi innostuinkin käsitöiden sijaan kuvataiteesta", Koponen naurahtaa. Taidetta hän on tehnyt vuosien varrella paljon sekä omaksi ilokseen että lahjaksi ystäville ja läheisille.

"Olen myös aina ollut hiukan harakka ja kiertänyt intohimoisesti kirpputoreja. On aina ilo antaa tavaralle uusi elämä, olipa kyse sitten korusta tai vaikkapa sisustusesineestä", Koponen sanoo.



Käsityöläisyys on Soile Koposelle tärkeää, sillä käsityöt ovat aina yksilöllisiä ja uniikkeja. Hänen mielestään myös henkilökohtainen kontakti tekijän ja asiakkaan välillä on tärkeä: "Koru saa lisäarvoa siitä, kun sen tekee ihminen ihmiselle", Soile sanoo.

Kaikki myynnissä olevat korumallit ovatkin Koposen omia. Materiaaleja koruihinsa hän hankkii paitsi verkkokaupoista ympäri maailmaa, myös esimerkiksi kirppurtoreilta. Suosittuja kierrätysmateriaaleista valmistettuja koruja ovat muun muassa nappisormukset ja -korvakorut.

Kaikkein suosituin tuoteryhmä Koposen yrityksen valikoimasta ovat kuitenkin erilaiset avainnauhat, sillä töissä moni joutuu kantamaan avaimia mukana. On pientä arjen luksusta, kun avaimet voi ripustaa mainosnauhan sijaan kauniiseen ja vaatteisiin sointuvaan avainnauhaan.


Jokainen nainen on Simpsakan korun arvoinen

Soile Koposen yritys sai nimekseen Simpsakkakoru. Nimen piti olla pirtsakka, positiivinen ja sopivasti "bling-bling", ja simpsakka sanana täyttää kaikki vaatimukset. Koposen mielestä kaikki naiset ovat viehättäviä. Hän haluaakin välittää nimenomaan naisellisuuden ilosanomaa.

Vaikka korut mielletään usein turhamaiseksi roinaksi, kaunistautuminen ei Koposen mukaan ole missään nimessä pahe, niin kuin rationaaliset suomalaiset joskus tuntuvat ajattelevan. Jokaisella naisella on Soile Koposen mukaan oikeus tuntea itsensä simpsakaksi!


Moderni, vaatimaton maku

Soile Koponen on huomannut suomalaisnaisten olevan koruhankinnoissaan rationaalisia. Koruihin käytetään rahaa varsin maltillisesti ja valinnoissa pelataan varman päälle. "Naiset ovat säästäväisiä ja valmiina tinkimään omista mielihaluistaan perheen hyväksi", Soile toteaa. Miesten kannattaakin Koposen mukaan ehdottomasti muistaa puolisoaan korulahjakortilla, jolloin nainen saa itse valita mieleisensä värit, materiaalit ja mallit koruunsa. Näin ostos osuu varmasti nappiin.

Koponen on tehnyt koruharrastuksen myötä monenlaisia havaintoja suomalaisten korumausta. Useimmiten suomalainen valitsee neutraalin ja hillityn korun, joka sopii kaiken kanssa. "Musta ja kirkas lasinväri ovat ehdottomat suosikkivärit. Toisaalta tummaa pukeutumista halutaan usein piristää räväköillä tehosteväreillä kuten turkoosilla", Koponen kertoo. "Oma korumakuni on runsas ja koristeellinen. Pidän itämaisesta tyylistä, mutta se ei useimpiin suomalaisnaisiin pure. Halutaan moderneja ja simppeleitä tai vaihtoehtoisesti leikkisiä retrokoruja", Koponen sanoo.



Yllätyksenä Soile pitää sitä, että tummansiniset korut eivät myy, vaikka sininen on perinteisesti ollut eräs suomalaisten suosikkiväreistä. Nuoret naiset valitsevat metalliväreistä aina hopean; tosin myös antiikkipronssi tekee jälleen tuloaan. Kulta sen sijaan on tällä hetkellä pois muodista.

Kooltaan suomalaisten korut ovat yleensä suhteellisen pieniä. "Koruilla voisi revitellä enemmänkin, sillä koru on oivallinen tapa korstaa omaa persoonallisuutta ja välittää tunnelmia", Soile Koponen sanoo.

Hänen mukaansa kiehtovinta korunteko on silloin, kun asiakas antaa tekijälle vapaat kädet toteuttaa näkemystään, sillä keksiminen ja tekeminen ovat Soilelle iso ilo. "Mitä oudompi tilaus, sitä enemmän nautin. Kummallinen ruokkii luovuutta", Koponen naurahtaa.

Ennen tilaustöiden tekoa on hänen mukaansa tärkeää havainnoida asiakkaan vaatetuksen väri- ja muotokieltä, yllä olevia koruja,asiakkaan liikehdintää sekä tietenkin myös hänen vartalonsa mittasuhteita.

"Koruharrastuksen myötä myös kykyni "haistella" tulevia trendejä sekä erityyppisten asiakkaiden mieltymyksiä on kehittynyt. Yritystoiminnan kannalta oleellinen oivallus oli, kun joskus alkuvaiheessa ymmärsin, etten voi tehdä vain sellaisia koruja, jotka miellyttävät itseäni", Koponen toteaa. "Silti seison jokaisen tekemäni korun takana. Vaikka kaikki korut eivät vastaisi henkilökohtaista makuani, jokainen koru on kuitenkin henkilökohtainen tulkintani ja siksi aina myös minun näköiseni tuote."


Haastava yritystoiminta

Simpsakkakorun yhden naisen yrityksen toiminta on lähtenyt Soile Koposen mukaan liikkeelle mukavasti. Verkkokaupan lisäksi Soile Koponen on myynyt korujaan erilaisissa tapahtumissa ja korukutsuilla. Lisäksi hän on opettanut korujen tekoa muun muassa korusynttäreillä ja askarteluilloissa. "Sosiaalinen toiminta korujen ympärillä on kiinnostavaa. Ehkä tässä opettajataustani näkyy kaikkein selvimmin", Soile Koponen sanoo.

Toistaiseksi Koposen omat verkostot ovat riittäneet yritystoiminnan kasvattamiseen. Soile on kuitenkin huomannut, että pienen yrityksen on vaikeaa saada näkyvyyttä toiminnalleen. Markkinointi on kallista, samoin esimerkiksi messuille osallistuminen. Koponen luottaakin nimenomaan sosiaaliseen oheistoimintaan ja aikoo jatkossa kehittää yritystoiminnassaan tätä puolta. Hän toivoo, että asiakkaat ottaisivat rohkeasti yhteyttä - yhdessä ideoiden korujen ympärille voi syntyä mitä hienoimpia tapahtumia.

Jatkossa Soile Koponen sanoo keskittyvänsä entistä enemmän kierrätysmateriaalien hyödyntämiseen koruissaan. Hän aikoo laajentaa toimintaa myös sisustustuotteisiin. "Joulun aikaan muutama tarjotin sai uuden elämän liitutaulumaalilla tuunattuna ilmoitustauluna. Samankaltaista tuotekehittelyä tullaan jatkossa näkemään lisääkin", Koponen toteaa. Myös miesten koruille on koko ajan enemmän kysyntää. "On hienoa, ettei koruja enää koeta naisten yksinoikeudeksi, vaan myös miesten mahdollisuudet ilmaista itseään ulkomuodollaan laajenevat koko ajan", Koponen iloitsee.

Helmien hypistelyä voisi jatkaa loputtomiin. Lähden Soilen luota jälleen kerran uusia koruja kassissani. Mieli on iloinen ja simpsakka. On täysin totta, että korut ovat pieni iso ilo arjessa.

Käy tutustumassa Simpsakkakorun verkkokauppaan osoitteessa http://simpsakkakoru.nettisivu.org/ ja tykkää Simpsakasta Facebookissa https://www.facebook.com/pages/Simpsakkakoru/233329920048158?ref=ts&fref=ts

Artikkeli julkaistu Nollapisteessä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerrothan mielipiteesi päivän aiheesta. Kiitos!