tiistai 11. syyskuuta 2012

Saa olla eri mieltä

Verkkolehti Uuden Suomen Puheenvuoro-palsta on mitä viihdyttävintä luettavaa. Asiallisten kirjoitusten lisäksi sivustolta löytyy mitä huvittavimpia kannaottoja erinäisiin yhteiskunnallisiin ongelmakohtiin. Tänään osui silmiini Mikko Aholan muutama päivä sitten julkaisema kirjoitus miehistä naisten seksiuhreina. Täynnä myötätuntoa aloin lukea kirjoitusta: varmasti joillekin voi niinkin käydä, että suhteessa nainen onkin se, joka käyttää seksuaalista valtaa miehen tahdon vastaisesti. Tämä jos mikä on suomalaisessa yhteiskunnassa vaiettu tabu.

Teksti ei varsinaisesti vastannut odotuksiani. Aholan mukaan seksikäs pukeutuminen ja ylipäätään miesten näköpiirissä eläminen on naisten tapa huijata miehiä, lypsää heiltä rahaa. Ahola siteeraa ilmeisen keksittyjä miehiä, jotka ovat joutuneet naisten seksiuhreiksi. Eräskin Pentti oli elänyt seesteistä keski-ikää, lapsiperheen ruuhkavuodet olivat onnellisesti ohi. Sitten tuli Eeva, joka viekkaudella ja vääryydellä - toisin sanoen pukeutumalla Pentin mielestä liian seksikkäästi - huijasi Pentin aloittamaan koko rumban alusta. Tuli uusi asuntolaina, uudet lapset ja uudet ruuhkavuodet. Pentti-parka olisi ansainnut rauhallisemman vanhuuden. 

Aholan mielestä Pentin surkea kohtalo osoittaa selkeän syyn sille, miksi miehet joutuvat tekemään naisia enemmän töitä - ja miksi he kuolevat keskimäärin seitsemän vuotta nuorempina kuin naiset. Ratkaisuksi Ahola tarjoaa muslimimaista tuttua kaapukulttuuria. Jos naiset pukeutuisivat peittävästi, mieluiten tietenkin burkaan, säästyttäisiin monen miehen ennenaikaiselta kuolemalta. Miten fiksua! 

Toki Aholan ajatus on omalla tavallaan innovatiivinen: itse ainakin olen antanut itseni ymmärtää, että muslimimaissa peittävää vaatetusta on perusteltu ennen muuta naisen parhaalla: asun on ollut tarkoitus suojata naista miesten riettailta katseilta ja seksuaalisilta teoilta. Mutta sellaista se on, kun puhutaan musta valkoiseksi ja meloneille lippikset.

Aholan tekstissä kaikkein eniten jää ihmetyttämään se, eikö miehillä ole lainkaan omaa tahtoa. Miksi mies ei osaa sanoa "ei"? Meille naisille on opetettu, että koska tahansa saa kieltäytyä seksistä ja muustakin kanssakäymisestä - ja että vastapuolen on syytä tätä eitä kunnioittaa. Kyllä sama koskee myös miehiä. Jos esimerkkitarinan Pentti olisi tehnyt Eevalle selväksi, ettei halua uutta suhdetta ja perhettä vaan haluaa jatkaa avioliittoaan vaimonsa kanssa, ei Eevalle olisi jäänyt muuta mahdollisuutta kuin uskoa ja luovuttaa.

Ilmiötä olisi helppoa selittää vieteillä. Niiden vallassahan miesten sanotaan olevan. Mutta mikäli päässä on järkeä ja sydän paikallaan, ihminen ottaa kyllä vastuun omista tekemisistään. Siinä yksi asia, joka erottaa ihmiset eläimistä. Ihminen ei "joudu" erilaisiin "ruljansseihin", vaan tekee tietoisia valintoja. Vaikka Aholan tarkoitus on syyllistää naisia, hän vain ja ainoastaan onnistuu tekemään oman sukupuolensa edustajista pellejä. Siis näistä onnettomista "seksiuhreista", joiden alapäässä on enemmän liikennettä kuin yläpäässä.

Toisinaan kuule sanottavan, että naiset ovat impulsiivisia ja tunteidensa vallassa; miehet puolestaan ovat rationaalisia ja loogisia. Aholan tekstin perusteella tuntuu olevan juuri päinvastoin. Mies on täysin vietävissä. Nuorelta naiselta sen sijaan tarvitaan huimaa suunnitelmallisuutta ja pitkäjänteisyyttä toteuttamaan hyvin toimeentulevan, keski-ikäisen miehen härski huijaaminen. Ensinnä pitää vastoin mahdollista omaa mukavuudenhalua opetella pukeutumaan seksikkäästi korkokenkiin, lyhyisiin hameisiin ja avariin kaula-aukkoihin. Pitää opetella meikkaamaan niin, että se miellyttää miestä. Täytyy soluttautua miehen elämänpiiriin tavalla tai toisella ja täytyy vietellä uhriksi valikoitunut mies. Täytyy pitää miehen seksuaalista (muullahan ei ole väliä) kiinnostusta yllä vuosi jos toinenkin, jotta saa huijattua miehen ostamaan asunnon, ehkä toisenkin. Täytyy myös rakentaa ja hoitaa yhteistä kotia; täytyy kantaa, synnyttää ja kasvattaa yhteiset lapset. Ja kaikki vain siksi, että saisi ilmaisen ylläpidon! Voi mies parkaa. Ja voi naista, kuinka helpolla hän pääseekään!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerrothan mielipiteesi päivän aiheesta. Kiitos!