maanantai 11. helmikuuta 2013

Yhdentekevä viisuVoi Krista Siegfrids, minkä teit! Voitit Uuden Musiikin Kilpailun kappaleellasi Marry Me; lunastit voitollasi myös edustuspaikan kevään Euroviisuihin.

Kappaleesta on jo ennättänyt nousta jonkin sortin kohu. Nimittäin feministit ovat kuuleman mukaan raivostuneet kappaleen sanoituksesta. Sitä pidetään muun muassa anti-feministisenä huutosakkilauluna, sillä siinä nainen lupaa tehdä mitä tahansa, jos vain mies kosii häntä. Tekstissä nainen myös lupaa olla miehensä orja.

Niin. Sanoituksenhan voi ymmärtää ylistyslauluksi vanhakantaiselle naismallille, jossa mies on vaimona herra ja naisen tärkein tehtävä on miellyttää miestä. Tosin ei tarvitse kuin katsoa kappaletta esittävää Siegfridsiä. Hänen olemuksensa ei toden totta viesti alistumisesta. Pukeutuminenkin provosoi. 

Kappaleen voisi siis tulkita myös ironiseksi vastaiskuksi perinteiselle naismallille. (Siis niin, että vaikka sanon, että voisin olla syömättä, kunhan vain rakastat minua, tarkoitan todellisuudessa kaikkea muuta. En todellakaan uhraisi omaa hyvinvointani toisen ihmisen takia.) Sanoitus voisi olla oivallinen keskustelun herättäjä, jos Siegfrids provoisi tarkoituksella, sen verran luutuneita ja vanhakantaisia sukupuoliroolit edelleen ovat niin Suomessa kuin muuallakin Euroopassa.

Mutta mitä tekee Krista Siegfrids? Kuittaa kohun - huumorilla. Miten ankeaa! Kappaleella ei kuulemma ole sen suurempaa sanomaa, se on vain viatonta hauskanpitoa, koska Siegfrieds haluaa jakaa suomalaisille rauhaa ja rakkautta. Niin vissiin. Mitä muuta hän haluaa kuin olla esillä, keinolla millä hyvällä?

Jos Siegfrids kappaleen tekijänä olisi vaivautunut yhtään pohtimaan ja syventämään Marry me -kappaleen sanomaa, se olisi voinut olla oivallinen jatkumo PMMP:n, Chisun ja muiden uuden polven naisten musiikille. Nyt vain englanniksi ja siksi kansainvälisemmin. Siegfrieds perustelee kantaansa sillä, että Euroviisut ovat suuri show, jossa tarvitaan humoristista otetta, ei kantaaottavalla musiikilla ei ole niissä kinkereissä mitään jakoa.

Henkilökohtaisesti olen täysin eri mieltä. Yhdentekeviä viisuja on tullut ja mennyt vuosi toisensa jälkeen. Tulokset ovat masentavia. Ei niin, että ainoalla suomalaisvoittajalla tähän saakka olisi mitään suurta missiota ollut. Mutta Lordi nyt ei hukkunut massaan muutenkaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerrothan mielipiteesi päivän aiheesta. Kiitos!