maanantai 18. helmikuuta 2013

TuhtiVähän taas jälkijunassa, mutta tarinahelmikuun aiheesta tämäkin juttu tuli mieleeni.

Olen ollut koko elämäni enemmän tai vähemmän tuhti, lihava, ylipainoinen, läski... ja silloinkin kun en ole ollut, olen kokenut olevani. Nyt aikuisena olen kipuillut suhteellisen paljon sitä, hyväksyäkö itsensä sellaisena kuin on, vaikka sitten plussapallonpyöreänä vai tavoitellako (sisäistä) ihannetta.

Joskus, kun asiasta puhuin tai kirjoitin, sain neuvon: Kuvittele, että olet tavoitepainossasi ja ala elää sen mukaan. Kuin itsestään muutut käytännössäkin sellaiseksi.

Neuvo on nerokas.

Se toimii myös toisinpäin. Tajusin illalla tuhtia pohdiskellessani, että oma paino-ongelmani johtuu nimenomaan siitä, että olen kuvitellut olevani ällöttävän lihava ja käsittämättömän ruma - ja elänyt sen mukaan: inhonnut, hävennyt ja vähätellyt itseäni, kulkenut ryhti kumarassa, piilottanut itseäni telttoihin ja vältellyt (uusien) ihmisten tapaamista silloinkin, kun siihen ei niin ole ollut aihetta. Ja - tadaa - kuin itsestään muuttunut sellaiseksi.

Järkeenkäypää, eikö totta?

Nyt pitäisi vielä keksiä, kuinka saisin naksautettua pääni oikeaan asentoon: minkälainen minä sitten haluaisin olla? Mitä ovat ne asiat, jotka ihanneminä tekisi toisin? Sitten tarvitsisi "enää" alkaa elää sen mukaan. Enkä puhu nyt pelkästä painosta, vaan kokonaisvaltaisesta muuttumisesta.

7 kommenttia:

 1. Tai sitten vain alat laihduttaa.

  VastaaPoista
 2. 1. Halu
  2. Päätös
  3. Toiminta
  Mutta, kun se olis niin helppo, ei olis maailmassa yhtäkään lihavaa ihmistä. Mistä se johtuu että haluan syödä erittäin illalla.
  Kaikkia täällä maailmassa autettaan juoppoja ja huumekäyttäjiä, mutta lihaville vaan katsotaan vinoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oivalsit, Na-ta asian ytimen - toisin kuin Anonyymi. Laihduttaminen ei ole minulle ongelma, vaan lihominen. En ole saanut pidettyä saavutettua tavoitepainoa, vaan olen aina lihonut uudelleen.

   Ja mitä enemmän asiaa mietin, sitä varmempi olen asiasta: jos pidän itseäni rumana ja lihavana, minusta sellainen myös tulee. Jos oppisin näkemään itseni sellaisena kuin millaiseksi haluan, minusta varmaankin myös tulisi sellainen.

   Poista
  2. Olipas hyvä teksti. Kertakaikkiaan.

   Mulla on lukulistalla sellainen kirja kuin "Nainen puntarissa - Kuinka tehdä minunkaupat itsensä kanssa". Luulen, että siinä on hyviä juttuja. Palaan asiaan kunhan olen lukenut.

   Poista
  3. Jo nimi kuulostaa oivalliselle! Mielenkiinnolla odotan kommenttia kirjasta :).

   Poista
 3. Hyvin kirjoitettu laihdutuksen (tai tavoitteessa pysymisen) henkisessä puolessa. Näen asian samoin kuin sinä, kun juuri olen päässyt tavoitteeseen mutta mieli yrittää huijata, ettei minun kuulu olla hoikka ja urheilullinen vaan maata sohvalla syömässä :(

  Tämä video sattui kohdalle ja sopii minusta tähän aiheeseen. Nyt vaan muuttamaan kehonkieli sporttiseksi.. http://www.ted.com/talks/amy_cuddy_your_body_language_shapes_who_you_are.html?utm_source=facebook&source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=ios-share

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tästä videosta! Mielenkiintoinen :).

   Poista

Kerrothan mielipiteesi päivän aiheesta. Kiitos!