torstai 5. syyskuuta 2013

Lohturuokaa


Päivän Keskisuomalaisessa oli sivunkokoinen juttu lohturuoasta. Sen mukaan apean tai masentuneen ei kannata vetää sisuksiinsa pizzaa ja suklaata, vaan kokata itselleen terveellistä ja piristävää ruokaa. Samaisen lehden nettilehti uutisoi niin ikään tänään, että roskaruoka voi lisätä masennusta. Uutisessa siteerattiin tutkimusta, jonka mukaan masentuneiden ihmisten ruokavalio on usein yksipuolinen ja heikkolaatuinen.

Herää kysymys, onko tämä oikeasti uutinen jollekin?

Jokainen varmaan on kokenut elämässään hetkiä, jolloin masentaa, surettaa tai suomalais-kansallisesti vituttaa suunnattomasti. Käsi ylös ne, joille silloin tulee mieleen, että rupeampa tässä kokkaamaan hyvää tekevää superfoodia. Jaa ei kukaan? Tiesin. Tuollaisina hetkinä sitä toimii nopean mielihyvän tavoittelun periaatteella. On saatava mättöä. 

Entäs sitten oikeasti masentuneet? Niin. Ihminen, jolle sängystä nouseminen on saavutus, ei varmasti jaksa ajatella ruokavalionsa terveellisyyttä. Kunhan jotakin syö henkensä pitimiksi. Jos jaksaa. Eikä unohdeta sitäkään, että monen masentuneen riesana on työkyvyttömyyden myötä myös taloudelliset ongelmat. Jos kilo ranskalaisia maksaa vähemmän kuin yksi kurkku, ei liene epäselvää, kumman vähävarainen valitsee. Syntyy itseään ruokkiva kehä. 

Tutkimuksessa on myös todettu, että terveellisellä ruokavaliolla on yhteys vähentyneisiin masennusoireisiin. Heureka! Mutta kumpi olikaan ensin, masennus ja siitä tervehtyminen vai ruokavalio ja sen koheneminen? 

Ei asia tietenkään ole vain joko - tai. Hiilari- ja rasvapommit eivät tunnetusti tee oloa kovinkaan hehkeäksi, joten varmasti ne osaltaan lisäävät masennusoireita. Samoin alakuloa voi lisätä se, jos ruokavalio on pitkään ravintoarvoiltaan köyhää. Toisaalta säännöllinen ruokailurytmi ja maukas ja monipuolinen ateria piristävät sekä mieltä että ruumista. Ja kävihän Keskisuomalaisen siteeraamassa tutkimuksessa sekin ilmi, että  ravintoaineista esimerkiksi folaatin saannilla on yhteyttä ihmisen mielialaan.

Että kyllä. Ravintoköyhä ruokavalio saattaa lisätä masennusta. Mutta yhtä hyvin ruokavalio voi olla laajemman kokonaisuuden yksi ilmenemismuoo. Oli niin tai näin, satunnaista lohturuokaa kaipaava voi jatkossakin etsiä vastauksia karkkipussin pohjalta tai pikaruokaravintolasta. Terveellistä ruokaa ehtii kokkailla kyllä sitten, kun tuuli on taas kääntynyt ja olo parempi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerrothan mielipiteesi päivän aiheesta. Kiitos!