maanantai 30. syyskuuta 2013

Kapina Vuittonin laukussa

Reilu viikko sitten julkaistussa kolumnissaan Simo Ralli pohdiskeli sukupolvien välisiä eroja. Nelikymppisen punk-aikakauden kasvatin on vaikeaa ymmärtää nykyajan nuorisokulttuuria. Nykynuoret nimittäin ovat radikaalimpia ja konservatiivisempia kuin vanhempansa.

1980-luvun nuoret saattoivat järkyttää vanhempiaan vihreällä irokeesilla tai puolustamalla kaikenlaista ihmisten välistä tasa-arvoa. Nyt sellainen ei enää käy. Hulluinkaan ulkomuoto tuskin herättää olankohautusta kummempaa reaktiota - eikä suvaitsevaisuus ole muodikasta. Äärioikeistolaiset mielipiteet tai konservatiinen jakkupukupukeutuminen Louis Vuittonin olkalaukkuineen ja valkaistuine hampaineen sen sijaan saattavat aiheuttaa nykyajan keski-ikäisissä närää. Niin kuin Ralli

"Minun nuoruudessani artistit, jotka näyttävät kokoomusnuorilta ja pitävät purjehduskenkiä esiintyessään, olisi kivitetty lavalta, puhkottu bussinrenkaat ja laitettu hiekkaa naftatankkiin. Ai niin, eihän enää tarvita keikkabussia. Kamat mahtuvat siistiin Vuittonin olkalaukkuun."
 Vaikka olen jokusen vuoden Rallia nuorempi, tunnistan itsessäni saman ärtymyksen ja ihmetyksen. Olen tosin oman poikani kautta oppinut ymmärtämään Tiihosen pojan musiikkia, joidenkin kappaleiden suoruus on jopa hämmentävän innostavaa. Minun niskavillani nousevat pystyyn, kun ajattelenkin nuorta naista, joka ilmoittaa olevansa anti-feministi. Tai sitä, kuinka nuoriso uskoo perussuomalaiseen idioottipopulismiin niin helposti. Sekin ihmetyttää, millaista elintasoa vasta kotoamuuttaneet nuoret vaativat. Ei puhettakaan kirpparikalusteista tai nuudelilounaista. Uutta ja prameaa sen olla pitää! Ja kyllähän se Louis Vuittonkin kuuluu ihmisoikeuksiin siinä missä ulkomaanmatka vähintään kerran, pari vuoteen. Ja pappa betalar. Ei minun nuoruudessani vaan.

Jotenkin sen vymmärtää, että parikymppisen päässä liikkuu mitä kummallisempia ajatuksia, täytyyhän siinä iässä irrottautua lapsuudenkodin arvoista ja aatteista ja muodostaa omaa maailmankuvaa. Sitä ajattelee, että kyllä ne siitä tokeentuvat, kunhan muutaman kymmnen vuotta maailmaa tallovat. Ymmärtävät, että tuloerojen kasvu ei ole ehkä sittenkään hyvä juttu, että julkisissa palveluissa on sittenkin itua - ja että ihmiset ovat samanarvoisia reunaehdoista huolimatta.

Rallin lailla toivon, että minä-minä-maasta tulee jonakin päivänä suvaitsevainen ja välittävä maa, jossa kaveria ei jätetä.

"Voisiko olla, että tulevaisuudessa palataan tästä itseensä panostamisesta ja itsensä kanssa painimisesta yhteisöllisyyteen, muista kuin itsestä huolehtimiseen, perhekeskeisyyteen? Mene ja tiedä?" Ralli kirjoittaa.

Toivon todella, että kyse on vain Vuittonin laukun kokoisesta kapinasta, joka kyllä menee aikanaan ohi. Aika harvalla punkkarillakaan on enää irokeesia. Ainakaan vihreää. Samalla pelkään vietävästi, että kyse on pysyvämmästä ilmiöstä, uuskonservativismista, jossa ihmiset eivät enää olekaan samanarvoisia.  Että sitten, kun olen vanhainkoti-iässä (tai oikeastaan -kunnossa), minut unohdetaan laitokseen makaamaan kakat housuissa. Eihän sillä väliä, sellaisella, josta ei ole mitään hyötyä. Sellainen henkihän on esimerkiksi paljonpuhutussa Kokoomusnuorten tavoiteohjelmassa.

5 kommenttia:

  1. Minunkin olalla keikkuu Vuitton, vieläpä eri mallit eri päivinä, mutta onneksi kaikki on itse maksettuja (ja vieläpä ilman luottoa!). Vaikka eipä siinäkään mitään jos pappa betalar, jos nykyään rahaa tosiaan on niin paljon liikkeellä, että telkassakin etsitään sisustusohjelmassa puolen miljoonan ensiasuntoa opiskelemaan lähtevälle tyttärelle..
    Irokeesit saa puolestani jäädäkin menneisyyteen! Se kun on oikeastaan ihan hyvä juttu että muoti muuttuu. Pitää senkin alan ihmisten jostain palkkansa saada. Ja väittäisin muuten että persujen kannattajista löytyy enemmän sinun ikäluokkaa kuin niitä juuri kotoa lentäneitä keltanokkia! Käsittämätöntä mutta totta!

    VastaaPoista
  2. Pointtihan on siinä, että koska nuoruuden kehitystehtävä on kapinoida edellisen sukupolven arvoja ja asenteita vastaan, nykynuorten on keksittävä omat keinonsa ärsyttää. Punk, punavihreä kukkahattuilu (jonka tunnistan omaksi aatteekseni) jne. on jo nähty. Uuskoservatismia ei. Ohimenevänä uhoamisena se on ymmärrettävää vaikkakin ärsyttävää, mutta tulevaisuudenkuvana pelottava. En halua elää Kokoomusnuorten yhteiskunnassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "En halua elää kokoomusnuorten yhteiskunnassa." En minäkään. Vaikka mistä sen tietää vaikka mieleni muuttuisi sen jälkeen kun ryhmän puheenjohtaja saa selvitettyä itselleen, millä paikalla istuu ja onko henkilökohtaisesti ajamiensa asioiden takana. Ei jei, en tule haluamaankaan. Mieleni ei voi vinksahtaa niin. Kannatan aatetta, mikä pohjautuu olemisen arvostamiselle omistamisen sijaan.
      Marika

      Poista
  3. Minä en opiskelijana ainakaan ostanut Louis Vuittonin laukkuani vain ärsyttääkseni ja kapinoidakseni. Hampaidenvalkaisuni ja ulkomaanmatkani maksan aina itse.

    VastaaPoista
  4. Minusta jokaisella itse rahansa ansaitsevalla on oikeus palkita itsensä kovasta työstä pienellä luksuksella. Tuskinpa kukaan monta sataa euroa käyttäisi vanhemman sukupolven ärsyttämiseen.

    VastaaPoista

Kerrothan mielipiteesi päivän aiheesta. Kiitos!