sunnuntai 23. kesäkuuta 2013

Puuttuva palanen


 Juhannuksena on taas kuoltu oikein urakalla. Maikkari uutisoi uhreja olleen tänä juhannuksena yhteensä viisitoista. Neljätoista miestä ja yksi nainen.

Jos katselee tilastoja pitemmältäkin ajalta, miesten juhannuskuolleisuus on huomattavasti korkeampaa kuin naisten. Lisäksi naiset kuolevat suhteellisesti miehiä useammin väkivallan uhrina, ilman omaa syytään. Miehiltä näyttäisikin puuttuvan itsesuojeluvaisto. Kyse on varmaankin evoluutiobiologisesta asiasa: luolasta saalistamaan lähteneen esi-isän oli pakko olla hullunrohkea, muuten olisi jäänyt perhe ruokkimatta. Eikä yksi suomalainen olisi vastannut kymmentä ryssää, jos sotilaiden itsesuojeluvaisto olisi ollut liian vahva. 

Naisen itsesuojeluvaisto taas on ollut elinehto koko ihmissuvun jatkumiselle. Vaisto on ohjannut naista suojaamaan paitsi itseään, myös ja ennen muuta pentujaan. Nimittäin jos nuoria naisia olisi kuollut maailman sivu samaan tahtiin kuin nuoria miehiä, meitä olisi hirveän paljon vähemmän. 

Uhkarohkeus ei ole pelkästään huono asia. Nimenomaan varovaisuus on syy siihen, miksi naiset ovat esimerkiksi työelämässä lyöneet päänsä lasikattoon niin usein. Miehet ovat menneet samaisesta katosta läpi rytinällä. 

Itsesuojeluvaiston puute antaa miehille illuusion kuolemattomuudesta, rajattomista kyvyistä. Mitä jos ei kuulu (nuoren) miehen sanavarastoon. 

Siksi se on nimenomaan mies, joka kuvittelee kossupullon juotuaan kykenevänsä uimaan vastarannalle. Tai soutamaan.

4 kommenttia:

 1. Suurinosa niin turhia kuolemia. Alkoholin myyntikielto juhannuksena? Tosin sitten juotaisiin niitä varastopulloja tmv...

  VastaaPoista
 2. Noinko paljon sinä inhoat miehiä? Asiatonta yleistämistä. Kyllä ne naisetkin toilailee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En kyllä oikein nyt hoksaa, mistä keksit tuon, että inhoaisin miehiä? On fakta, että miehiä valtaosa tänäkin juhannuksena (ihan saomoin kuin muinakin vuosina) kuolleista oli miehiä. Suurin osa kuolemista on tapahturmaisia, ja niissä on alkoholilla osuutta asiaan.

   Poista
 3. Onneksi olen nainen:) Tein juhannuksena cremetäytteisiä donitseja kinuskikuorrutteella ja söin neljä päivässä, kun tuoreenahan ne ovat parhaita eli oikeasti taidan olla possu!

  VastaaPoista

Kerrothan mielipiteesi päivän aiheesta. Kiitos!