lauantai 15. kesäkuuta 2013

Kumppani



Turun Sanomat uutisoi tänään Demi-lehden luopuneen heteronormatiivisesta puhetavasta. Demissä ei siis jatkossa enää puhuta automaattisesti tyttö- ja poikaystävistä, vaan jatkossa lehdessä käytetään termejä muru, kulta, rakas tai ihastus.

Demi sai teostaan Setalta Asiallisen tiedon omena -kunniakirjan. Setan mukaan Demi edistää toiminnallaan homo-, bi- ja transnuoret huomioivaa keskustelukulttuuria. 

Minultakin Demi saa teostaan 10 pistettä ja papukaijamerkin. On ollut järkyttävää huomata, kuinka tiukassa heteronormatiiviset oletukset ihmisissä istuvat.

Olen silloin tällöin sekä täällä että monessa muussakin yhteydessä tahallani puhunut puolisostani pelkästään puolisona tai kumppanina paljastamatta hänen sukupuoltaan. Olen huomannut sen ärsyttävän ihmisiä suunnattomasti. Jos olisin puolihuolimattomasti maininnut mieheni tehneen niin tai näin huomio kiinnittyisi itse asiaan. Mutta kun kerron, että puolisoni teki jotakin, kysytään ensimmäiseksi, puhunko nyt miehestä vai naisesta. Tai jos ei kysytä suoraan, ainakin kiemurrellaan vaivautuneena ja udellaan asiaa kautta rantain. Joka tapauksessa mennään sivuraiteille. 

Viime presidentinvaalien aikaan ihmettelin useaan kertaan sitä, miksi tulevan presidentin seksuaalisesta suuntautumisesta tehtiin niin iso asia. Tuskin kukaan käytti aikaansa senkään pohtimiseen, mitä Tarja ja Pentti puuhailivat makuuhuoneessa. Ei Pekan ja Antonion seksielämä vaikuttaisi valtion asioiden hoitoon sen kummemmin.

Samasta syystä en ymmärrä, miksi puolison sukupuolella olisi minunkaan kohdallani väliä. Olen sama ihminen, olipa kumppanini mies tai nainen. Ja puolisoni tekemä asia, josta kerron ja joka jää kokonaan huomiotta, jos en paljasta hänen sukupuoltaan, ei muutu miksikään, olipa hän sukupuoleltaan kumpi tahansa. 

Silti olen saanut jopa haukkuja toiminnastani. On kuulemma noloa, etten rohkeasti tunnusta heteroseksuaalisuuttani. (Mistä asti parisuhde miehen kanssa on ollut synonyymi heteroseksusaalisuudelle?) Tosin olen samojen haukkujien mukaan nolo myös siksi, kun en ole mennyt (lue: päässyt) naimisiin, vaan "roikun" avoliitossa. Ei tuollaisiin kommentteihin voi suhtautua muuten kuin myötähäpeän tuntein.

Olen ylpeä siitä, että nuortenlehti Demi avaa latua uudenlaisen keskustelukulttuurin levittämisessä. Aion jatkossakin ärsyttää ihmisiä sopivissa yhteyksissä. En usko, että koko maailma muuttuu toimintani johdosta, mutta toivottavasti pieni osa sitä muuttuu. On hauskaa - ja tärkeää - ravistella luutuneita käsityksiä. Moderni ihminen luopuu Demin tavoin hetero-oletuksistaan. Ihminen on muutakin - varsin suurelta osin - kuin seksuaalinen suuntautumisensa.

11 kommenttia:

  1. Minä tyttö olen kysynyt kerran naispuoleiselta tutulta, että mitä hänen miehensä tekee. Hän vastasi punastuen, ettei hänellä ole miestä. Johon vastasin pahoittelemalla sanavalintaani.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskon, että hoidit tilanteen mallikkaasti :). Toki sitä oletuksia tekee - olennaista on, miten tilanteeseen suhtautuu, jos oletus osoittautuu vääräksi.

      Poista
  2. Minusta on vaikea uskoa että vielä on olemassa ihmisiä jotka luokittelevat avoliittolaisen jotenkin alempiarvoiseksi kuin "oikeassa" aviossa olevan. Ymmärrän tämän jos takana on jotain uskonnollista ajattelua, mutta en osaa kuvitella että joku järkiperäinen ihminen kuvittelisi että avoliitossa oleva ei ole "päässyt" naimisiin. Omalle kohdalleni ei vastaavaa ihmettelyä ole sattunut, mutta jos osuisi kohdalle, varmaankin lähinnä naurattaisi.

    VastaaPoista
  3. En ole huomannut kenenkään ärsyyntyvän, vaikka käytän puolisosta sanaa puoliso. Tai ehkä se ärtymys ei ole kantautunut minulle asti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On sanottava, että vain kerran näin on käynyt livetilanteessa. Netissä taas - no, tiedäthän sinä, millaista keskustelupalstoilla on.

      Poista
  4. Mä en oo varma, onko sekään välttämätöntä, että aina nolostuu ja pahoittelee, jos kysyy jotain heteronormatiivista termiä käyttäen - jos pystyy pääsemään hommasta yli ja sanomaan, kuten Johanna tuossa yllä, että hei, anteeksi, nyt taisin valita sanani huonosti.

    Saa kai sitä oletuksia tehdä - niistä vain pitää osata päästää tyylikkäästi irti, jos osoittautuvat vääriksi.

    Mua kyllä hämmentää ajatus siitä, että puolison sukupuoli pitäisi ensinnä selvittää ennen kuin voisi ottaa kantaa kerrottuun anekdoottiin o_0

    VastaaPoista
  5. Demi luopui heteronormatiivisesta puhetavasta siis jo reilu viisi vuotta sitten, palkinto tästä jaettiin eilen. http://www.seta.fi/uutiset.php?aid=17920

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa, että ovat jo näin pitkään availleet latuja. Minä en Demiä tunne sen kummemmin, palkinnosta kuulin tuoreeltaan.

      Poista
  6. Mä taas ajattelen, että jos saan tietää henkilön olevan homo tai lesbo, se avaa sillä tavalla käsitystäni tästä henkilöstä, että ajattelen hänellä olevan kokemus vähemmistöön kuulumisesta ja juuri ulkopuolisuuden kokemus ja edelliset ovat vaikuttaneet hänen identiteettiinsä. Homoudesta tietäminen ei siis merkitse minulle sitä, että miettisin henkilön seksitapoja vaan arvelen, että homoilla tulevat säilymään em. yhteiset kokemukset vaikka suvaitsevaisuus lisääntyy. En siis usko, että homot voivat jatkossakaan täysin välttyä siltä, että kokevat itsensä erilaiseksi mutta totta kai on mahtavaa, että homous ei ole kielteistä ja salailtavaa kuten aiemmin on ollut.

    VastaaPoista

Kerrothan mielipiteesi päivän aiheesta. Kiitos!