torstai 1. elokuuta 2013
8+8+8=24
Iltapäivälehdessä (en muista kummassa) oli tänään juttua ministeri Alexander Stubbista, joka oli jossakin yhteydessä (todella tarkkaan luettu juttu!) sanonut pyrkivänsä noudattamaan elämässään 8+8+8 -mallia. Siinä ihminen tekee päivässä 8 tuntia töitä, nukkuu 8 tuntia ja viettää vapaa-aikaa 8 tuntia. Tästähän olivat sitten entiset ja mahdollisesti myös nykyiset ministerit kimpaantuneet: 8 tuntia ei riitä millään ministerin työpäiväksi! Kyllä siinä 10 - 12 tuntia menee vähintään, että ministeri saa työnsä tehdyksi.
Hohhoijaa.
Mielestäni Stubb on oikealla asialla. Ylipitkät työpäivät eivät ole mikään itseisarvo eikä työelämän pitäisi olla kilpailu, jossa kirkkaimman kruunun saa se, joka on notkunut pisimpään työpaikalla.
Ensinnäkin: ihminenhän pystyy olemaan tehokas vain rajallisen ajan vuorokaudesta. Tämä on fakta.
Toisekseen: taitava ajankäytön organisoija saa mahtumaan 8 tuntiin varmasti saman verran työtehtäviä kuin hän, jolle tärkeintä on näyttää tehokkaalta ja tärkeältä. Ja näyttäytyä erilaisissa kissanristiäisissä. En usko, että ministerinkään tarvitsee ihan kaikkiin kutsuihin vastata myöntävästi. Työtehtäviä voi myös delegoida. Kaikkea ei tarvitse tehdä itse.
Kolmanneksi: Jokaisen ihmisen elämässä on - tai ainakin siinä soisi olevan - muitakin ulottuvuuksia kuin työ. Stubb on pienten lasten isä, ja on pelkästään positiivista, että hän julkisesti tunnustaa haluavansa antaa aikaa myös perheelleen. Niin, ja urheilulle, rakkaalle harrastukselleen. Elämässä on muitakin arvoja kuin uralla eteneminen. On rohkeaa sanoa se ääneen.
Nälvimisen sijaan Stubbista pitäisi ottaa mallia. 8+8+8 on hyvä periaate, johon pyrkiminen jo lisää ihmisen hyvinvointia. Moni uuvuttaa itsensä työelämässä, unohtaa huolehtia itsestään ja kysyä perheenjäseniltä, mitä heille kuuluu. Minä minä ja minun urani ovat tulleet liian tärkeiksi - ainakin siihen asti, kunnes iskee burn out ja tulee aika ruveta downshiftaamaan. Lähtökohtaisesti olisikn järkevämpää pyrkiä pitämään elämän eri osa-alueet tasapainossa alkujaankin.
Sitä paitsi, Sirkka-Liisa Anttila, Kimmo Sasi ja muut viisastelijat: Stubb ei sanonut, että 8+8+8=24 -mallin toteuttaminen häneltä(kään) aina onnistuu. Mutta yritys hyvä kymmenen. Eikun kahdeksan. Ei kun.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Luulen, että ministereillä tuo tunteja työpäivään myös myös edustustilaisuudet (=kissanristiäiset) ja työmatkat (Brysseliin), en tiedä.
VastaaPoistaöö oliko kirjoituksesi ironiaa? tajuatko että jotkut oikeasti raataakin töissä. ei puolisoa tuomassa tuhansia kotiin kuukaudessa. kommunisti en ikinä ole ollut, mutta toivottavasti tekstisi oli ironiaa Stubbin ymmärtämisessä.
VastaaPoistaEi tämä ollut mitään ironiaa. Minusta tässä puhutaan todella tärkeästä asiasta - siitä, että samalla kun yhä isommalla osalla ihmisiä ei ole töitä lainkaan, toiset näännyttävät itsensä ylipitkillä työpäivillä. Tietenkin jokaisella voi olla elämäntilanteita ja vaiheita, joissa on pakko tai halua tehdä pitkää päivää, mutta noin keskimäärin elämässä pitäisi olla muutakin kuin työ.
PoistaJa vaikka olen Alexander Stubbin kanssa hyvin monesta asiasta eri mieltä, en osaa pitää hyviä keskustelunavauksia kategorisesti huonoina, vaikka ne tulisivat ihmisiltä joita en itse koskaan äänestäisi.
On myös ihmisiä, jotka oikeasti tykkäävät työstään ja tekevät/tekisivät mielellään pitkää päivää, jos se vaan on mahdollista. Isommasta palkkapussistakaan ei yleensä ole mitään haittaa. Kyse ei siis ole siitä, että haluttaisiin näyttää "tehokkaalta ja tärkeältä". Ne tyypit on sitten ihan erikseen.
VastaaPoistaToisaalta on ihan tutkittu juttu, että useimmilla työteho on sama, tekipä työntekijä 8 tai 10 tunnin päivän.
PoistaVaikka työstään pitäisi kuinka, ei ole hyvä juttu jos se on ihan koko elämä. Ihminen tarvitsee lepoa ja virkistystä.