tiistai 20. marraskuuta 2012

Lapsen oikeus

Lapsi ei tarvitse paljoa ollakseen onnellinen:

Rakkautta, rajoja, turvaa, aikuisten läsnäoloa, hyväksyntää omana itsenään. Ruokaa, juomaa, unta, ulkoilmaa ja liikuntaa. Mahdollisuuden leikkiä ja käydä koulua. Puhtaita, ehjiä ja riittävän lämpimiä vaatteita. Hammaspesun aamuin illoin.

Lapsi ei tarvitse kaiken maailman pelejä ja vempaimia tai kymmentä hienoa harrastusta, ei hienoja titteleitä vanhempien ansioluettelossa, viimeisintä muotia olevia vaatteita tai upouutta autoa. 

Lapselle riittää tavallinen arki. Siinä mielessä paljon parjattu Ihan tavallisia asioita -kampanja on täysin oikeassa. Mutta jos syrjäytymiskehitys on jo vauhdissa tai aluillaan, ihan tavallinen ei riitä. Tarvitaan epätavallisempia keinoja puuttua laiminlyönteihin, jotka aiheuttavat pahaa oloa.

Tänään on Lapsen oikeuksien päivä. Jokaisella maailman lapsella on oikeus onnelliseen lapsuuteen.  Tai pitäisi olla. Maailmassa on miljoonittain pelossa, nälässä, ikävässä ja epävarmuudessa eläviä lapsia. Tässä kohtaa katse kääntyy tietysti kehitysmaiden lapsiin, eikä lainkaan syyttä. Muistetaan silti, että Suomessakin on lapsia ja nuoria, joiden oikeus turvalliseen lapsuuteen ei toteudu. Muun muassa Iltalehti uutisoi tänään, että tukiperheistä on huutava pula.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerrothan mielipiteesi päivän aiheesta. Kiitos!