keskiviikko 21. marraskuuta 2012

Rakkaudesta suomalaiseen maitoon

Olen jo vuosia paheksunut missikisoja. Mielestäni niistä on tullut ihmisarvoa alentavia karjamarkkinoita, joilla on hyvin vähän tekemistä alkuperäisidean, mallikansalaisen, kanssa. Nykynuorille alusvaatteissa siellä sun täällä julkisesti keekoileminen tuntuu olevan pieni hinta siitä, että pääse julkkikseksi. Tekemään mitä? No, useimmat eivät kai tee juuri muuta kuin "ovat julkisuudessa".

Mutta vaikka ilmiö on kuinka vastenmielinen, ainakin missiehdokkaat ovat mukana omasta vapaasta tahdostaan. Toisin on lehmien laita. Valio on valjastanut lehmät mainoskampanjansa keulakuviksi järjestämällä lehmien missikisat! Muka-hauskassa Miss Muu -kisassa on mukana niin rauhallinen tarkkailija-Annikki, urheiluhullu Eloveena, sisukas Värssy kuin ennakkoluuloton Ylermikin. Kauniita eläimiä kaikki tyynni.

Mutta ketä Valio kuvittelee hämäävänsä? Että sirkustempuilla ja photoshoppaamalla saadaan ihmiset uskomaan, että lehmät eivät oikeasti olekaan tehotuotantoeläimiä, joiden elämä valjastetaan ihmisen tarpeiden palvelemiseen? Että navetoissa kokoontuu jos jonkinlaisia harrasteryhmiä ja pari kertaa talvessa mansikit pääsevät Viroon kylpylämatkalle rentoutumaan? 

Vaikka kannatan lämpimästi kotimaista maidontuotantoa ja maataloutta ylipäätään, tämän syksyn mainoskampanjassaan Valio on totisesti koetellut ainakin minun imelyydensietokykyäni. Mitä enemmän mainoksissa vilahtelee annikkeja ja tyynejä, sitä enemmän sitä alkaa miettiä eläinten todellisia elinolosuhteita suurnavetoissa. Vaikka Paasosen Heikki mitä väittäisi yhdessä Irma-lehmän kanssa, en usko, että juuri syömäni iltapalaviili oli valmistettu erityisen onnellisen lehmän maidosta.

5 kommenttia:

 1. "Mitä enemmän mainoksissa vilahtelee annikkeja ja tyynejä, sitä enemmän sitä alkaa miettiä eläinten todellisia elinolosuhteita suurnavetoissa. "

  Minustakin Valion mainos on imelä, mutta juttuhan on niin, että nykyaikaisissa navetoissa lehmillä on paremmat oltavat kuin hoitajillaan.

  Hyppynaruja ja trampoliinejako lehmille pitäisi jakaa? Kyllä ne vaan nauttivat lähinnä syömisestä ja makoilemisesta. Tuokin mainos on kuvattu käytännön syistä kesällä, koska talvisin lehmääkään ei välttämättä juuri kiinnosta loikoilla hangessa.

  Toki jos vastustaa maidontuotantoa, niin saa vastustaa ja juoda kauramaitonsa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, minä nimenomaan en vastusta kotimaista maidontuotantoa. Mutta jos yhtään tietää siitä, millaisissa oloissa lehmät elävät (etenkin nykyisin), niin ymmärtää kyllä kampanjan nolouden. Siinähän nimenomaan esietään, että lehmillä on trampat sun muut käytössään.

   Poista
 2. En minä sinua tarkoittanutkaan, Silmäilijä, vaan yleensä heitä jotka vastustavat. :) Miksi sitten pohdit, että iltapalaviilisi ei olekaan valmistettu erityisen onnellisen lehmän maidosta?

  Lehmät on valjastettu palvelemaan ihmisten tarpeita, mutta ilman kotieläinten pitoa harva yhteisö varsinkaan täällä pohjoisessa olisi kehittynyt yhtään mihinkään. Mielestäni myös tänä päivänä kotieläinten pito on useilla alueilla ainoastaan järkevää, kun voidaan hyödyntää esim. alueet, joilla kasvinviljely on mahdotonta.

  Lehmä kun on aika laiska, niin mitähän jos kuvattaisiin mainosvideota makoilevasta ja märehtivästä lehmästä? Ehkä katsojat luulisivat silloin, että lehmä on apaattinen ja vailla mahdollisuutta toteuttaa lajityypillistä käyttäytymistään (suorastaan inhoan ko. ylikulutettua käsitettä). Riittävä ravinto, kuiva makuualusta ja jaloittelu ovat mielestäni sitä mitä lehmä kaipaa. Uskaltaisin silloin väittää lehmää onnelliseksi (mutta edelleen, tuotantoa ylipäätään vastustaville tämä on tietysti järjetön ajatus, joten enempää ei edes kannata yrittää argumentoida).

  Koko mainos taisi olla lottovoitto eläinoikeusaktivisteille, jotka iskivät kiinni kuin sika limppuun - eikun vegaani tofuun. ;) Maataloustuottajia saattaa harmittaa mainoksen välittämä romantisoitu kuva, joka on helppo kääntää päälaelleen. Kuluttaja on ehkä hämmästynyt, mutta paras keino selvittää asiat taitaa olla tiloilla vieraileminen, jos niin haluaa.

  Ehkä minun osaltani kommentointi saa riittää. Kiitos sinulle ja näkemiin. :)

  VastaaPoista
 3. Moderneissa navetoissa lehmät saavat kuljeskella vapaana pihattoalueella ja mennä lypsyrobottiin silloin kun haluavat. Lehmille on vaikka minkälaista aktiviteettia itsestään käynnistyvästä harjauskoneesta lähtien. Voisitko siis hieman perustella lehmien "oloja"?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, tuohan se on ihanne ja tosiaan moderneissa navetoissa lehmien tarpeet otetaan entistä paremmin huomioon. Ei tosin kaikissa. Eivätkä läheskään kaikki navetat ole moderneja.

   Olen yrittänyt googlata yhtä artikkelia aiheeseen liittyen, jonka tässä taannoin luin. Vielä ei ole osunut haaviin, mutt jos löydän sen, linkitän heti. Asiantuntevaa ja painavaa puhetta suomalaisesta maidontuotannosta.

   Poista

Kerrothan mielipiteesi päivän aiheesta. Kiitos!