keskiviikko 28. marraskuuta 2012

Hulluus on levinnyt, ja toivottavasti leviää lisää

Eilinen Helsingin sanomat uutisoi kohusta, jonka ruotsalaiset lelukuvastot ovat maailmalla synnyttäneet. On nimittäin niin, että kuvastoissa ei enää kategorisoida leluja sukupuolen mukaan tyttöjen ja poikien leluiksi, vaan niiden sivuilla nähdään poikia leikkimässä nukeilla ja leikkikeittiöllä ja tyttöjä leikkipyssyt käsissään. Lisäksi tytöt ja pojat leikkivät yhdessä!

Itse meinasin puhjeta hurraa-huutoihin uutisen nähdessäni. Vihdoinkin! Kaikkialla ei olla yhtä innostuneita. Kuvastot ovat nousseet uutiseksi niin
Kanadassa, Yhdysvalloissa ja Iso-Britanniassa kuin Venäjällä ja Kiinassakin. "Hulluus on levinnyt läpi lännen", nettikeskusteluissa kauhisteltiin. 

Sukupuolineutraalit lelukuvastot nähdään merkkinä ylikorrektista ja äärivasemmistolaisesta yhteiskunnasta. Ilmiö on paheksujien mielestä "aivan sairasta". 

Olisihan se omituista, jopa sairastakin, jos tytöistä yritettäisiin tehdä poikia ja päinvastoin. Sukupuolettomuus ei sekään ole sen terveempi lähtökohta. Sukupuolisensitiivisyydessähän ei ole kyse kummastakaan. Vaan siitä, että, että ihmiset - myös lapset - saavat olla sellaisia kuin ovat. 

Jos poika halua leikkiä nukella tai tyttö pyssyllä, ei kyse ole missään mielessä päiviteltävästä asiasta. Ihmiset ovat erilaisia. He leikkivät erilaisia leikkejä eri tavoilla, harrastavat ja opiskelevat erilaisia asioita ja päätyvät aikuisena erilaisiin ammatteihin. Sukupuoli ei saa - tai se ei saisi - olla esteenä, kumpaankaan suuntaan. Valitettavasti tereotypiat istuvat sitkeässä.

On hienoa, että takapajuisen oikeistopopulismin noususta huolimatta yhteiskunnasta kuuluu järkeviäkin vastaääniä. Maailma menee eteenpäin, vaikka sitten pienen pienin askelin. Lelujättien kuvastot eivät ole niitä pienimpiä, vaikka älliseltään siltä ehkä vaikuttaakin. On hienoa, että länsinaapurimme näyttää mallia siitä, kuinka olla luokittelematta ja kategorisoimatta pieniä ihmisiä ja heidän kiinnoostuksenkohteitaan. Vanha koira ei ehkä enää opi uusia temppuja, mutta uusi polvi imee vaikutteta itseensä kuin kylpysieni vettä. 

Tämän "hulluuden" jos minkä soisin leviävän laajalle ja tarttuvan ihan kaikkiin.

 

2 kommenttia:

  1. Leikkiikö oma poikasi enemmän nukeilla vai autoilla?

    VastaaPoista
  2. Eipä oikein kummallakaan :D. Jos on pakko valita, niin enemmän autoilla, mutta aikas harvoin niilläkään. Enimmäkseen poikani piirtelee, askartelee ja rakentelee kaikenlaista pahvista, lisäksi hän lukee, tykkää rakennella legoilla ja sen sellaista. Myös roolileikit on suosittuja: milloin leikitään paloasemaa, milloin lääkäriä, kirjastoa jne. Nukkekin löytyy, mutta ei se kauheasti poikaa kiinnosta, paitsi joskus kotileikissä.

    VastaaPoista

Kerrothan mielipiteesi päivän aiheesta. Kiitos!