Itselleni olen perustellut puhelimen hankkimista reviirin laajentumisella. Minulle äitinä on tärkeää, että lapsi saa minuun yhteyden kodin ulkopuolella liikkuessaan, kun tarve vaatii. Se luo molemminpuolista turvallisuutta. Koskaan ei tiedä, jos sitä vaikka kaatuu pyörällä tai laskee pulkalla päin puuta niin ettei pääse kävelemään, silloin on hyvä voida soittaa äidille. Ja eihän noista sieppaajistakaan tiedä... no, todennäköisintä tietenkin on, että se olen minä, joka luurilla huhuilen lasta syömään tai iltapuuhiin.
Maailma on toki muuttunut sitten 1980- ja 1990-lukujen. Silti mietin, onko turvallisuushakuisuus mennyt liiankin pitkälle. Jos puhelimesta tulee ruumiinosa alle kouluikäisenä, osaako lapsi enää toimia ilman sitä ollenkaan? Miten muuten pyörällä kaatunut voisi hoitaa itsensä kotiin (tai sairaalaan) paikattavaksi kuin soittamalla äidille? Tiedänkö edes itse vastausta tähän kysymykseen?
Sitä huomaa itsekin kantavansa melkoista tavarakasaa mukanaan lähes kaikkialle. Lapsena riitti, kun oli korkeintaan avain kaulassa. Sittemmin tarvittiin kukkaro ja avaimet, ja sitten kännykkä myös. Nyt mukana on noiden lisäksi myös kalenteri, muistikirja, kyniä, vesipullo, huulirasva, nenäliinoja, terveyssiteitä, varasukkahousut, bussikortti, purkkaa ja ties mitä muuta vielä. En voi väittää tarvitsevani niitä kaikkia edes joka toinen kerta, kun laukun olalleni heilautan.
Vaikka kulutan itsekin luvattoman paljon aikaa sosiaalisessa mediassa ja netissä ylipäätään, toivon silti olevani ja osaavani kasvattaa lapsenikin neuvokkaaksi ja aloitekykyiseksi, pärjääväksi ihmiseksi myös live-elämän erilaisissa tilanteissa. En osaa pitää uusmedia ja -teknologian vempaimia pelkästään huonona asiana, kunhan ne ovatvain vaihtoehtoisia kommunikaatiomuotoja, eivät korvaavia.
Poikani kummitäti soitti tässä illalla. Uusi puhelin oli saanut hänet
2000-luvun lapsi tietää kyllä, ettei puhelin räjähdä, vaikka valikoissa eksyisikin. Aina voi painaa punaista luuria.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kerrothan mielipiteesi päivän aiheesta. Kiitos!